Tento recept na mexickou tortillu s kuřecím masem je klasika, která se podává jak v Mexiku, tak v Texasu. Je to navíc skvělý způsob jak spotřebovat zbytky rýže, či kuřecího masa.
Co budeme potřebovat
- 4 kuřecí stehna bez kůže
- Lžíce sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- Svazek čerstvého koriandru
- 400 g černých fazolí (z konzervy)
- 200 g bílé nebo hnědé rýže
- Limetku
- 4 rajčata
- 4 jarní cibulky
- Malý ledový salát
- 4 velké tortilly
- 80 g zralého čedaru
- 4 lžíce řeckého jogurtu
Postup
- Pánev si předehřejeme na vysokou teplotu
- Mezitím si kuřecí stehna naklepeme na tenké plátky
- Ty posléze umístíme do mísy
- Posypeme je paprikou, kmínem a zalijeme je trochou oleje a dochutíme solí a mletým černým pepřem
- Dobře promícháme, aby se kuřecí maso dobře obalilo
- Poté kuře začneme pomalu skládat na rozpálenou pánev
- Smažíme přibližně 10 minut, dokud nezhnědne a nepropeče se
- Poté ho sundáme z pánve a necháme vychladnout
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme najemno česnek
- Listy koriandru otrháme a dáme stranou, stonky pak najemno nakrájíme
- Ve velké pánvi si rozehřejeme lžíci oleje
- Přidáme česnek a stonky koriandru, smažíme asi minutu
- Fazole si scedíme, propláchneme a přidáme je do pánve k česneku a koriandru
- Pokračujeme ve smažení
- Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut, dokud rýže nebude křupavá a horká
- Do pánve přidáme nastrouhanou kůru z limetky, nasekané lístky koriandru a vše společně důkladně promícháme
- Pánev sundáme z plotny a necháme směs odpočinout
- Vymačkáme si šťávu z limetky a k ni přidáme nahrubo nakrájená rajčata, najemno jarní cibulku
- Dobře promícháme a okořeníme podle chuti
- Ledový salát i vychladlé kuře si najemno nakrájíme
- Tortillu si na 1 minutu položíme na pánev, aby změkla, a poté ji položíme na pracovní plochu
- Doprostřed dáme lžící smažené rýže a fazolí, navrch přidejte lžíci rajčat s jarní cibulkou, hrst hlávkového salátu a nakrájené kuřecí stehno
- Dále přidáme nastrouhaný sýr a lžíci jogurtu
- Burrito pevně zabalíme a ihned podáváme