Recept na plněnou tortillu, kterou si můžete bez větších problémů vyrobit každý den. Tato mexická pochoutka je, plněná lahodným kořeněným hovězím masem, rýží a dalšími náplněmi dle vašeho výběru. Náplň z hovězího masa je obzvláště výborná, protože je vyrobena z domácího mexického koření, které je mnohem lepší než kupovaná směs!
Co budeme potřebovat
Koření na ochucení masa
- lžička cibulového koření
- sušené oregano
- sůl
- 2 lžičky mletého kmínu
- lžička papriky
- lžička černého pepře
Na hovězí maso
- ½ lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ cibule (nakrájená najemno)
- 400 g hovězího mletého masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce vody
Na burrita
- 6 – 8 velkých tortill
- 400 g vařené rýže
- 500 g ledového salátu nebo zelí (nakrájené najemno)
- 250 g kukuřice
- 250 g černých fazolí
- 3 rajčata (zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
- ½ červené cibule (nakrájené nadrobno)
- jemně nasekaný koriandr
- 150 g strouhaného sýra
Postup
- Nejprve si připravíme maso. Olej rozpálíme na pánvi na vysokou teplotu.
- Přidáme česnek a cibuli.
- Smažíme asi 2 minuty, dokud cibule lehce nezhnědne.
- Přidáme mleté hovězí maso a pokračujeme ve smažení.
- Opékáme, dokud nezhnědne.
- Přidáme veškeré sypké koření a vaříme další minutu.
- Poté přidáme rajčatový protlak a vodu.
- Pokračujeme ve vaření další 3 minuty, dokud se voda z větší části neodpaří.
- Hovězí maso, ale musí zůstat šťavnaté a nevysušené.
- Vypneme plotnu a maso necháme 10 minut vychladnout.
- Tortillu si položíme na pracovní plochu a začneme jí plnit.
- Do středu tortilly přidáme rýži, na ní dáme hovězí maso, pak trochu ledového salátu, kukuřice, černých fazolí, rajčete, vše posypeme červenou cibulí, koriandrem a sýrem.
- Spodní část tortilly překlopíme přes náplň, tak abychom jí zakryli, a poté přeložíme okraje tortilly.
- Pevně tortillu srolujeme a poté zabalte do alobalu.
- Burrito můžeme podávat již takto připravené nebo ho uchovat pro pozdější konzumaci v tom případě ho bude nutné ohřát.
- Pro ohřátí ho osmažíme na pánvi bez oleje zabalené v alobalu na středně vysoké teplotě po dobu několika minut z každé strany, aby byla zvenčí mírně křupavá a prohřátá.
- Nebo ho lze v alobalu ohřát při 180 stupních v troubě po dobu 20 minut.
Burrito se nejlépe podává s něčím k namáčení – zakysaná smetana (nebo jogurt) a nějaká chilli omáčka jsou moje nejoblíbenější. Podívejte se na konec článku a vyrobte si například domácí guacamole nebo salsu, kterou můžete už tak lahodný recept na burrito ještě vylepšit!