Tohle je nejlepší recept na pečenou vepřovou panenku všech dob! Maso pečené s česnekovo-bylinkovým máslem do šťavnaté dokonalosti je naprostá delikatesa a vy už nebudete chtít panenku připravovat jinak.
Co budete potřebovat
- ½ lžíce oleje
- 700 g vepřové panenky
- špetka soli
- špetka pepře
- 3 lžíce změklého másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 snítky čerstvých bylinek rozmarýn a tymián), volitelně
- 30 g koření viz níže
Na směs koření:
- 1 lžíce sušené petrželky
- ½ lžíce sušené pažitky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- ½ lžičky sušeného kopru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Zahřejte troubu na 175 °C.
- Plech s okrajem vyložte alobalem.
- Rozpalte olej ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
- Vepřovou panenku lehce osolte a opepřete a poté ji na rozpálené pánvi opékejte 1–2 minuty ze všech stran.
- V malé misce rozmačkejte máslo, přidejte směs koření a česnek a promíchejte.
- Opečenou vepřovou panenku položte na vyložený pekáč.
- Namažte vepřové maso ¾ máslové směsi.
- Pokud používáte čerstvé bylinky, zastrčte je vedle masa.
- Z alobalu vytvořte stan, ve kterém bude panenka a utěsněte.
- Pečte vepřové maso v horké troubě po dobu 12-20 minut, dokud nejtlustší část nezaznamená vnitřní teplotu 57 °C.
- Opatrně vyjměte vepřové maso z trouby a otevřete alobal.
- Potřete vepřové maso zbývající máslovou směsí, poté vraťte do trouby a pečte odkryté 5–10 minut, dokud nejtlustší část vepřového masa nezaznamená vnitřní teplotu 63°C.
- Nechte maso 5 minut odpočívat na pultu a poté jej nakrájejte k podávání.