Vyzkoušejte tyto nejlepší recepty na čalamádu, která se hodí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Jestli fandíte nakládané zelenině, která se hodí jako příloha, pak určitě vyzkoušejte recepty na čalamádu!

Tato původem maďarská pochoutka je ideální volbou k masu, ale i k různým zeleninovým pokrmům.

Klidně si můžete dát řízek, brambory a k tomu tuto lahůdku, nebo jí naservírujte k steaku či grilovanému špekáčku.

Otestujte naše receptury a zjistěte, která nejvíc chutná nejen vám, ale i vašim blízkým či přátelům.

Uvidíte, že se budete olizovat až na hlavě.

Tip: Vynikající je také čalamáda z paprik. Co na ní potřebujeme?

2 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 1 kg salátových okurek, 500 g cibule, 400 g mrkve, 200 bílého octa (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polévkovou lžíci celého černého pepře, 70 g soli, 400 g krystalového cukru, 1 lžičky kyseliny citronové (prášek) a 1 lžičku benzoátu sodného.

Zelí, papriky a mrkve očistíme a nakrájíme na tenké proužky, cibuli a salátové okurky nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do velké mísy, osolíme, přidáme koření, zalijeme octem, důkladně promícháme a necháme 5 – 6 hodin odstát.

Poté rozdělíme do sklenic, dobře zatlačíme a dolijeme šťávou až k hrdlu. Dobře zavíčkujeme a uskladníme na chladném místě.

Něco málo o čalamádě

Maďarsko je známé tím, že se tu spousta hlavních jídel podává s nakládanou zeleninou. Vedle sterilovaných okurek, červené řepy nebo čerstvého melounu je to právě čalamáda, která dokáže oživit jakýkoliv masový pokrm.

Tento míchaný zeleninový „salát“ se ve většině případů vyrábí z nakrájeného zelí, okurek, papriky, mrkve a cibule. Vhodnou alternativou, která je velmi oblíbená, jsou zelená rajčata.

Na dochucení „csalamádé“ je potřeba v základu ocet, cukr a sůl. Jinak je možné přidat jakékoliv oblíbené koření, záleží na tom, jakou chcete příchuť. Samozřejmostí je černý pepř, hořčičná semínka, bobkový list a koriandrová semínka.

Když se podíváme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnost směsi je 7 kilogramů. To znamená, že je vždy potřeba koupit o kousek víc, protože se musí počítat s odpadem při čištění, loupání atd.

U zelí je lepší mít 2,3 kg, aby zůstala čistá váha 2 kg, to samé papriky a ostatní zelenina. Následující ingredience odpovídají čisté hmotnosti. Kolik, čeho bude potřeba?

Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bílého zelí, 2 kg paprik, 2 kg okurek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1 lžička disiřičitanu draselného, 1 lžička benzoátu sodného, 400 g krystalového cukru, 120 g soli, 200 ml 20 % octa.

Jak na to: Zelí, okurky a mrkev oloupeme a nastrouháme. Papriku a cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovské mísy, posypeme solí a cukrem a promícháme.

Do odměrky nalijeme ocet, přidáme benzoan sodný a disiřičitan draselný a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Zeleninu zalijeme octem a směs důkladně promícháme.

Hrnec přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na suché a chladné místo. Nálev mícháme jednou denně po dobu 10 dnů. Poté 10. den nalijeme směs i s nálevem do sklenic a umístíme je na polici ve spíži.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.