Sušenky si můžete přizpůsobit svým chutím. Zatímco někomu v nich chutnají i ořechy, jinému zase vyhovuje kávové cukroví bez ořechů.
Třeba zrovna v tomto receptu je namísto ořechů použita bílá čokoláda.
INGREDIENCE
- 1 hrnek a 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce instantní kávy či espressa
- 1/2 hrnku nakrájeného nesoleného másla pokojové teploty
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 a 1/2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 velké vejce pokojové teploty
- 3/4 hrnku bílé čokolády nakrájené na malé kousky
POSTUP
- V misce smíchejte mouku, jedlou sodu a instantní kávu či espresso. Misku odložte stranou.
- V další misce utřete máslo s cukrem. Poté přidejte vejce a znovu směs mixujte, dokud nebude nadýchaná. Přidejte vanilkový extrakt a opět chvíli směs mixujte.
- Smíchejte suché suroviny s mokrými tak, aby vzniklo hladké těsto.
- Přidejte do těsta kousky bílé čokolády, a potom ho nechejte uležet v lednici alespoň na hodinu, ideálně však i na tři dny.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Plech si vyložte pečicím papírem.
- Z těsta potom vytvořte kuličky, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a jemně je rozmáčkněte, aby vznikly sušenky.
- Pečte toto vánoční cukroví s kávou zhruba 12 minut, dokud nezačnou okraje hnědnout.
- Sušenky vyjměte z trouby a nechejte vychladnout.
TIP: Vánoční kávové sušenky si můžete klidně i zamrazit, a to na dva měsíce. Stejně tak si můžete zmrazit i samotné těsto. Po dvou měsících stačí těsto vytáhnout, nechat ho chvíli na pokojové teplotě, a potom z něj vytvořit sušenky a dát péct.