Nemáte čas vymýšlet složité a časově náročné pokrmy, abyste doma nasytili své hladové krky?
Připravte si casserole! Po přečtení tohoto článku vám zůstane rozum stát, že jste s tím nezačali už mnohem dřív.
Princip je jednoduchý, naházejte co se dá do jednoho kastrolu a dejte zapéct! Ale nejdříve si určitě přečtěte tento článek, abyste se vyhnuli zbytečným chybám, které by váš pokrm mohly připravit o tu správnou chuť!
Co je to casserole?
Termín „casserol“ může označovat jakýkoli pokrm připravený v kastrolu (v hlubokém a širokém pekáčku) zapečený nebo dušený v troubě. Casserole může být připravován ve vrstvách, jako v případě italských lasagní nebo vrstvené pizzy, nebo může být poskládán z rovnoměrných vrstev kombinace zeleniny, masa a potravinou obsahující škrob.
V kombinaci s bílkovinami z masa nebo luštěnin a zeleninou je potom casserole skvělým a výživným pokrmem. A navíc se tak všechny chutě krásně prolnou.
Casserole je často jídlo z jednoho hrnce, které zahrnuje kombinování ingrediencí, které lze připravit pečením v troubě.
Stručná historie casserole
Casserole můžeme překládat jako kastrol a etymologie tohoto slova pravděpodobně sahá až do řeckého „kuathion“, což znamená „malý šálek“ a nakonec se ustálilo na latinské „cassole“ znamenající „pánev“.
V osmnáctém století anglicky mluvící svět používal slovo „casserole“ pro označení pokrmu z vařené rýže s masovou náplní zapečený v troubě.
Co casserole obsahuje?
Definice casserole ponechává velký prostor pro představivost, protože v tomto stylu můžete uvařit prakticky cokoliv.
Casserole může obsahovat ohromně širokou škálu ingrediencí, které se všechny uvaří najednou, díky čemuž je příprava jídla jedinečně snadná.
Obecně platí, že většina pokrmů obsahuje bílkovinu z hovězího, kuřecího, rybího maso nebo lustěniny plus směs zeleniny a trochu surovin obsahující škrob jako jsou těstoviny, brambory, rýže nebo mouka, aby se pokrm spojil dohromady, a aby byl vláčný a měkký. Do těchto pokrmům se skvěle hodí zelenina jako je mrkev, cibule a další kořenová zelenina.
Kuchaři často přidávají tekutiny, jako je voda, vývar, víno nebo mléko, aby pokrm nebyl suchý, když se odkrytý peče v troubě.
Do většiny těchto pokrmů se přidávají omáčky nebo vejce, které jídlo udrží pohromadě. Připravit můžete krémovou omáčku ze žampionů, bešamel, kari omáčku nebo našlehaná vejce.
Casserole pokrm může být směšně jednoduchých až velmi složitý. Vše je závislé na ingrediencích, které si vyberete, a na přípravách nutných před samotným sestavením pokrmu do kastrolu.
Vzhledem k tomu, že ingredience se velmi liší, některé pokrmy mohou být zdravé, zatímco jiné jsou tučné a kalorické bomby.
Jak se vaří casserole?
Následující charakteristiky zhruba definují vaření ve stylu casserole:
Postup: Casserole se peče v troubě. Zatímco u některých jídel proces vaření zahrnuje používání mnoho dalších nádob a přípravu na sporáku, před tím než se finální produkt umístí do trouby. Casserole vyžaduje vždy jen jednu nádobu (kastrol), ve kterém se vše zkombinuje a dá péct.
Nádoba: Pro recepty s kastrolem můžete použít mnoho různých druhů nádobí za předpokladu, že jsou vhodné do trouby. Litinová pánev by technicky mohla sloužit jako zapékací miska, protože v ní můžete kombinovat přísady a poté ji vložit do trouby. Kameninové nádoby jsou zvláště oblíbené pro vaření casserole, protože udržují teplo v troubě.
Typ pokrmu: Casserole jsou často vydatná a jednoduchá jídla. Mohou to být hlavní jídla, zvláště pokud obsahují maso, nebo můžete jako casserole připravit i přílohy, jako jsou klasické zapečené brambory se smetanou.
Nejlepší tipy pro perfektní casserole
- Nakrájejte ingredience, jako je maso, brambory a zelenina, na stejně velké kousky, abyste zajistili, že se uvaří rovnoměrně.
- Ke konci vaření přidejte všechny ingredience, které se rychle vaří, jako jsou fazole.
- Po uvaření nepřidávejte mouku, jinak v pokrmu zůstane chuť syrové mouky. Pro zahuštění tekutiny se maso nebo zelenina často před vařením obalují v mouce.
- Pevně přiléhající poklička na zapékací misce zajišťuje, že pokrm během dlouhého procesu vaření neztratí vlhkost.
- Pokud je vaše nádoba příliš malá, tekutina může přetéct. Pokud je příliš velká, tekutina se může příliš rychle zredukovat a jídlo se vysuší. Obecné pravidlo platí, vybírejte zapékací misku, která bude po naplnění na začátku procesu vaření asi ze tří čtvrtin plná.
Jak připravit maso
- Vyberte si tužší kusy masa. Mají více pojivové tkáně, která se při pomalém vaření stává měkkou a po upečení jsou šťavnaté a chutné.
- Těsně před pečením maso obalte v mouce.
- Začněte tím, že maso nebo kuře zvlášť osmahnete, než přidáte zeleninu, tekutiny a bylinky. Tím se uzavře šťáva a dodá pokrmu chuť.
- Při opékání masa nebo kuřete pracujte po dávkách. Pokud do pánve přidáte příliš mnoho masa najednou, uvaří se ve vlastní šťávě a ztuhne.
5 nejlepších receptů na casserole
Metoda vaření casserole zahrnuje mnoho kuchyní a regionů. Pokud si dostatečně pohrajete s receptem, je těžké najít jídlo, které byste takto nemohli upravit. Zde jsou některé z nejoblíbenějších receptů:
Koláč s kukuřičnými lupínky obvykle obsahuje směs mletého hovězího masa, omáčky enchilada a zdravé posypky z kukuřičných lupínků |
Casserole ze zelených fazolí a sýrem kombinuje zelené fazolky, smaženou cibulku a rozpuštěný nastrouhaný sýr |
Hotdish je středozápadní úprava masa spojená s nějakou konzervovanou polévkou (jako houbová se smetanou) a zeleninou, a poté se přidávají nudle nebo těstoviny |
V nudlovém nebo bramborovém kugelu se smíchají nudle nebo brambory s vejcem, kořením a tukem a poté se vše upeče |
Casserole s tuňákem obsahuje konzervovaného tuňáka s těstovinami nebo nudlemi, konzervovanou polévku a zeleninu |
Nebo si připravte jeden z tradičních zapékaných francouzských pokrmů. Pro milovníky masa budou ideální tyto recepty na zapečené vepřové maso z jednoho kastrolu.
Jak casserole skladovat?
Některé casserole pokrmy lze připravit předem a zmrazit. Což z nich dělá oblíbené jídlo, které je možné servírovat, když nestíháte vařit nebo ho připravit pro děti, které si ještě nezvládnou uvařit samy. Vždy je ale třeba brát v potaz ingredience, ze kterých se casserole skládá, protože ne všechny suroviny jsou pro zmrazení ideální.