Čatní z karamelizované cibule

Čatní z karamelizované cibule

Toto čatní je sladké a lepkavé a skvěle se hodí k sýrovému prkýnku nebo uzeninám. Může to být také skvělý dárek pro vaše přátele či rodinu.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 300 g třtinového cukru
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 3 lisované stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
  • ½ lžičky papriky
  • 1/4 lžičky drcených chilli papriček

Postup

  1. Olej zahřejeme ve velké pánvi a za stálého míchání jemně osmahneme cibuli na středně nízké teplotě po dobu 25-30 minut.
  2. Cibule by měla být měkká, ale ne hnědá, a měla by se zredukovat asi o polovinu.
  3. Vmícháme 3 lžíce třtinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného míchání vaříme 7-10 minut, dokud cibule nezačne barvit.
  4. Snižíme teplotu, poté přidáme zbývající cukr, ½ lžičky soli a všechny ostatní přísady.
  5. Dusíme odkryté na středně nízkém plameni po dobu 30-40 minut, nebo dokud se čatní nezredukuje a nezhoustne do tmavé karamelové barvy.
  6. Za občasného míchání kontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
  7. Chceme-li otestovat, zda je čatní hotové, přetáhneme dřevěnou lžíci přes dno pánve – čatní by mělo trvat několik sekund, než dno nádoby znovu zakryje.
  8. Horké čatní dáme do vychlazených, sterilizovaných nádob, pak uzavřeme a označíme.
  9. Čatní vydrží až 6-12 měsíců.
Zavařenina z karamelizované cibule ve sklenici, která je položena vedle pokrájeného pečiva a lžičky.
www.realfood.tesco.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.