Toto čatní je sladké a lepkavé a skvěle se hodí k sýrovému prkýnku nebo uzeninám. Může to být také skvělý dárek pro vaše přátele či rodinu.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg cibule, nakrájené na tenké plátky
- 300 g třtinového cukru
- 200 ml červeného vinného octa
- 3 lžíce balzamikového octa
- 3 lisované stroužky česneku
- 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
- ½ lžičky papriky
- 1/4 lžičky drcených chilli papriček
Postup
- Olej zahřejeme ve velké pánvi a za stálého míchání jemně osmahneme cibuli na středně nízké teplotě po dobu 25-30 minut.
- Cibule by měla být měkká, ale ne hnědá, a měla by se zredukovat asi o polovinu.
- Vmícháme 3 lžíce třtinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného míchání vaříme 7-10 minut, dokud cibule nezačne barvit.
- Snižíme teplotu, poté přidáme zbývající cukr, ½ lžičky soli a všechny ostatní přísady.
- Dusíme odkryté na středně nízkém plameni po dobu 30-40 minut, nebo dokud se čatní nezredukuje a nezhoustne do tmavé karamelové barvy.
- Za občasného míchání kontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
- Chceme-li otestovat, zda je čatní hotové, přetáhneme dřevěnou lžíci přes dno pánve – čatní by mělo trvat několik sekund, než dno nádoby znovu zakryje.
- Horké čatní dáme do vychlazených, sterilizovaných nádob, pak uzavřeme a označíme.
- Čatní vydrží až 6-12 měsíců.