Jemná polévka z celeru vás příjemně zahřeje po celém dni a ještě si pochutnáte. Slaninka a krutony jí dodávají ten správný šmrnc.
Ingredience
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 800 ml kuřecího vývaru
- 3 hřebíčky
- 3 bobkové listy
- sůl, pepř
- 3 plátky toastového chleba
- 3 stroužky česneku
- slanina
- 150 ml 12% smetany
- petrželka na posypání
Postup
- Oloupejte celer a nakrájejte ho na větší kousky.
- Oloupejte cibuli a 1 stroužek česneku a nakrájejte na hrubo.
- 2 stroužky česneku nakrájejte na půlky a dejte stranou.
- Slaninu nakrájejte na hrubo a dejte do kastrolku rozehřát.
- Až slanina pustí tuk, přidejte napůlené stroužky česneku.
- Část tuku z kastrolku si odlijte bokem.
- Rozpuštěnou slaninu s česnekem nalijte na střední pánev, dejte na ni osmažit cibulku a nasekaný stroužek česneku.
- Po pár minutách přidejte celer a pak ještě hřebíček a bobkový list.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Po 10 minutách vyjměte hřebíčky a bobkové listy.
- Mezitím si připravte krutony.
- Nakrájejte toastový chleba na menší kostky a opražte je na pánvi na odloženém tuku ze slaniny.
- Krutony by měly být křupavé a mít zlatavou barvu.
- Polévku vařte do změknutí celeru, chcete-li, aby celerová polévka byla hladká, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem.
- Přilijte smetanu, opepřete a osolte.
- Solte jemně, slanina sama o sobě je dost slaná.
- Servírujte s krutony, sekanou petrželkou a můžete trochu polít slaninovým tukem.
Máme pro vás i další recepty na polévky z celeru bulvového, ale i řapíkatého. Kterou ochutnáte?