Celerová polévka s krutony

Celerová polévka s krutony

Jemná polévka z celeru vás příjemně zahřeje po celém dni a ještě si pochutnáte. Slaninka a krutony jí dodávají ten správný šmrnc.

Ingredience

  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 3 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 stroužky česneku
  • slanina
  • 150 ml 12% smetany
  • petrželka na posypání

Postup

  1. Oloupejte celer a nakrájejte ho na větší kousky.
  2. Oloupejte cibuli a 1 stroužek česneku a nakrájejte na hrubo.
  3. 2 stroužky česneku nakrájejte na půlky a dejte stranou.
  4. Slaninu nakrájejte na hrubo a dejte do kastrolku rozehřát.
  5. Až slanina pustí tuk, přidejte napůlené stroužky česneku.
  6. Část tuku z kastrolku si odlijte bokem.
  7. Rozpuštěnou slaninu s česnekem nalijte na střední pánev, dejte na ni osmažit cibulku a nasekaný stroužek česneku.
  8. Po pár minutách přidejte celer a pak ještě hřebíček a bobkový list.
  9. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  10. Po 10 minutách vyjměte hřebíčky a bobkové listy.
  11. Mezitím si připravte krutony.
  12. Nakrájejte toastový chleba na menší kostky a opražte je na pánvi na odloženém tuku ze slaniny.
  13. Krutony by měly být křupavé a mít zlatavou barvu.
  14. Polévku vařte do změknutí celeru, chcete-li, aby celerová polévka byla hladká, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem.
  15. Přilijte smetanu, opepřete a osolte.
  16. Solte jemně, slanina sama o sobě je dost slaná.
  17. Servírujte s krutony, sekanou petrželkou a můžete trochu polít slaninovým tukem.
Krémová zeleninová polévka se slaninou a krutonky, ozdobená čerstvou petrželkou, servírovaná v hlubokém talíři s vedle položenou lžíci.
www.ohmydish.com

Máme pro vás i další recepty na polévky z celeru bulvového, ale i řapíkatého. Kterou ochutnáte?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.