Tento vynikající řízek z celeru je skvělou vegetariánskou alternativou ke klasickému vepřovému nebo telecímu řízku. Podávejte ho k obědu či večeři s libovolným salátem dle vašeho výběru.
Ingredience
- asi 1 kg celeru
- 3 vejce
- trochu mléka
- domácí strouhanka
- rostlinný olej, margarín nebo sádlo na smažení
Postup
- Odstraňte slupku celeru škrabkou nebo ostrým nožem a nakrájejte ho na asi 1 cm plátky, ne silnější, protože čím tenčí celer nakrájíte, tím lépe a rychleji se řízek propeče.
- V případě, že použijete silné plátky, je velká šance, že řízek bude nedopečený.
- Nasypte strouhanku na velký talíř.
- Poté rozklepněte vejce do mísy, přidejte špetku mléka a šlehejte, dokud se nespojí.
- Na pánvi na středním plameni zahřejte rostlinný olej nebo margarín.
- Nepotřebujete velké množství oleje, stačí vám pouze na pokrytí dna pánve.
- Mezitím obalte celer ve vejci a poté ve strouhance.
- Plátky celeru jednoduše po jednom namáčejte do směsi vejce a mléka, obalujte všechny strany.
- Rukama zvedněte celer obalený mlékem a ponořte ho do strouhanky, opět obalte všechny strany.
- Ještě jednou namočte do směsi vajec a mléka a podruhé obalte strouhankou.
- Obalené plátky celeru položte na další talíř, abyste setřásli přebytečnou strouhanku, a poté ihned smažte (asi 5 minut z každé strany) dozlatova.
- Vyjměte řízek z pánve a podávejte s libovolnými salátovými přílohami, od bramborového salátu až po zelený salát.
- Je důležité, abyste z plátku citronu vymačkali citronovou šťávu a před podáváním jí pokapali řízek.
Vyzkoušejte naše recepty na vynikající přílohové omáčky k masu, zelenině či krekrům 10x jinak. Vybere si úplně každý!