Klášterní rohlíčky si můžete připravit na spoustu způsobů, přičemž by nikdy neměla chybět vynikající poleva, ať už světlá či tmavá.
Ingredience:
Na těsto:
- 140 g hladké mouky
- 90 g mletých vlašských ořechů
- 100 g změklého čerstvého másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Na ozdobu:
- Bílá čokoláda
- Mléčná čokoláda
- Hořká čokoláda
- Vlašské ořechy
- Kokos
Postup:
- Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme vlašské ořechy, změklé máslo i žloutek a uhněteme hladké těsto.
- Těsto můžeme zpracovat do malých válečků odebíráním stejných kousků hmoty a poté vytvarovat rohlíček.
- Můžete také těsto vyválet mezi dvěma velkými mikrotenovými sáčky nebo potravinářskou fólií na plát o tloušťce cca 0,5 cm, a poté vykrájet formičkou na rohlíčky, aby byly všechny stejné.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a rohlíčky opatrně naskládáme na plech s pečícím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10–15minut, dokud cukroví nezíská lehce narůžovělou barvu.
- Vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu. Kdo chce jen jeden druh, udělá jeden, jinak si v jednotlivých miskách rozpustíme čokoládu a vychladlé rohlíčky do ní namáčíme.
- Pokud se nám nebude chtít namáčet, jednoduše natřeme vrstvu polevy na rohlíčky pomocí mašlovačky a posypeme vlašskými ořechy či kokosem, případně obojím.
- Počkáme až poleva zcela zaschne a můžeme podávat.