Ingredience
- 25 dkg krup nebo krupek
- 2 hrsti sušených hub
- 2 lžíce sádla na vymazání
- 1 menší cibule
- tlučený kmín
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl.
Postup receptu
- Sušené houby nejméně na hodinu namočíme do studené vody
- Pak houby osolíme a uvaříme doměkka, uvařené scedíme (vývar uchováme)
- Kroupy přebereme, spaříme, propláchneme několikrát vodou a okapané lehce osmahneme na kousku sádla
- Pak je zalijeme do roviny vodou a přidáme vodu z hub
- Osolíme a rovněž uvaříme doměkka
- Při vaření krup dáváme pozor, aby se nepřipálily
- Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dorůžova, přidáme okapané a pokrájené houby, kmín a čtvrt hodiny dusíme
- Uvařené kroupy smícháme s podušenými houbami, přidáme česnek utřený se solí a pepřem, okořeníme majoránkou a promíchanou směs dáme do vymaštěného pekáčku
- Pokropíme rozpuštěným sádlem a v horké troubě pečeme, až se na povrchu utvoří kůrka
- Houby také můžeme máčet v mléce
- Pak je už nevaříme, ale jen podusíme na cibulce
K přípravě pokrmu se může hodit kvalitní titanová pánev.