Čerstvý domácí kečup

Čerstvý domácí kečup

Milujeme ho jako ochucovadlo na hranolky, pečené maso, ale také třeba k vařeným bramborám. V obchodě ho můžeme pořídit od mnoha výrobců, s různými ingrediencemi, a to jak sladký, tak pálivý. Ovšem nic se nevyrovná tomu, když si něco vyrobíme doma.

Ingredience:

  • 4 celé hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 skořicová tyčinka
  • 1/4 lžičky celerových semen
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/4 lžičky celého nového koření
  • 1 kg švestkových rajčat
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 velká žlutá cibule
  • 1 Anaheimská chilli paprička
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • Plátno
  • Kuchyňský motouz

Postup:

  • Rajčata nakrájíme nahrubo, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek očistíme a rozkrájíme na kostičky.
  • Z plátna ustřihneme jednu vrstvu o velikosti cca 15 x 15 cm, případně 20 x 20 cm, aby se do něj dalo zabalit koření.
  • Hřebíček, bobkový list, skořicovou tyčinku, semena celeru, chilli vločky a nové koření položíme do středu plátna. Poté zdvihneme každý roh, přiložíme k sobě a pečlivě zavážeme pomocí kuchyňského motouzu.
  • Do středně velkého hrnce dáme rajčata, sůl, ocet, cukr, cibuli, chilli papričku, česnek a balíček s kořením.
  • Vaříme na středním ohni cca 30 minut, dokud nejsou rajčata a chilli měkké. Cibule by měla být hezky průsvitná.
  • Vyjmeme balíček s kořením, ten už můžeme vyhodit. Vezmeme tyčový ponorný mixér a obsah hrnce rozmixujeme.
  • Poté vezmeme jiný hrnec, dáme na něj síto a vlijeme rozmixovanou směs. Propasírujeme skrz síto do hrnce a tím zbavíme kečup všech semen a zrníček.
  • Vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni vaříme dalších 20 až 30 minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
  • Hotový kečup uchováme v dobře uzavíratelné skleněné nádobě, kterou uložíme do chladničky. Vydrží až 3 týdny.

Tip: Pokud si nevíte rady s výběrem toho správného kuchyňského pomocníka pro přípravu kečupu a tomu podobných produktů, mrkněte na náš velký test tyčových mixérů.

Nejlepší domácí kečup vyrobený z čerstvých rajčat.
Zdroj: https://boulderlocavore.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.