Milujeme ho jako ochucovadlo na hranolky, pečené maso, ale také třeba k vařeným bramborám. V obchodě ho můžeme pořídit od mnoha výrobců, s různými ingrediencemi, a to jak sladký, tak pálivý. Ovšem nic se nevyrovná tomu, když si něco vyrobíme doma.
Ingredience:
- 4 celé hřebíčky
- 1 bobkový list
- 1 skořicová tyčinka
- 1/4 lžičky celerových semen
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/4 lžičky celého nového koření
- 1 kg švestkových rajčat
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku jablečného octa
- 5 lžic třtinového cukru
- 1 velká žlutá cibule
- 1 Anaheimská chilli paprička
- 1 – 2 stroužky česneku
- Plátno
- Kuchyňský motouz
Postup:
- Rajčata nakrájíme nahrubo, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek očistíme a rozkrájíme na kostičky.
- Z plátna ustřihneme jednu vrstvu o velikosti cca 15 x 15 cm, případně 20 x 20 cm, aby se do něj dalo zabalit koření.
- Hřebíček, bobkový list, skořicovou tyčinku, semena celeru, chilli vločky a nové koření položíme do středu plátna. Poté zdvihneme každý roh, přiložíme k sobě a pečlivě zavážeme pomocí kuchyňského motouzu.
- Do středně velkého hrnce dáme rajčata, sůl, ocet, cukr, cibuli, chilli papričku, česnek a balíček s kořením.
- Vaříme na středním ohni cca 30 minut, dokud nejsou rajčata a chilli měkké. Cibule by měla být hezky průsvitná.
- Vyjmeme balíček s kořením, ten už můžeme vyhodit. Vezmeme tyčový ponorný mixér a obsah hrnce rozmixujeme.
- Poté vezmeme jiný hrnec, dáme na něj síto a vlijeme rozmixovanou směs. Propasírujeme skrz síto do hrnce a tím zbavíme kečup všech semen a zrníček.
- Vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni vaříme dalších 20 až 30 minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
- Hotový kečup uchováme v dobře uzavíratelné skleněné nádobě, kterou uložíme do chladničky. Vydrží až 3 týdny.
Tip: Pokud si nevíte rady s výběrem toho správného kuchyňského pomocníka pro přípravu kečupu a tomu podobných produktů, mrkněte na náš velký test tyčových mixérů.