Přesně takové buchty, které si v každé české pohádce Honza vzal do ranečku a vyrazil do světa na vandr. Jednoduché a nadýchané kynuté těsto a hořká ořechová náplň vám nedovolí po jedné přestat.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 125 g másla (změklého)
- 250 ml mléka
- ½ droždí
- 2 lžíce rumu
- žloutek
- vanilkový cukr
- špetka soli
Na náplň
- 250 g vlašských ořechů (mletých)
- 150 g marmelády (meruňkové, jahodové)
- kůra z 1 citronu
- 200 ml polotučného mléka
- 4 lžíce rumu
Postup
- Do velké mísy nasypeme obě mouky a smícháme.
- Přidáme sůl, cukr, promícháme a uprostřed uděláme důlek.
- Do něho nalámeme na malé kousky droždí.
- Droždí zalijeme ½ teplého mléka a přidáme rum.
- Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Když máme kvásek, přidáme k němu žloutek, druhou polovinu mléka a máslo.
- Smícháme a uhněteme těsto.
- Můžeme použít vařečku, ale lépe to jde rukou.
- Těsto nesmí lepit, proto když nemá správnou konzistenci, přisypeme trochu hladké mouky.
- Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat a kynout.
- Na náplň do hrnce nasypeme rozemleté ořechy, přidáme citronovou kůru, rum, cukr (marmeládu) a mléko.
- Na mírnou teplotu směs krátce povaříme a ořechová náplň by měla zhoustnout.
- Vykynuté těsto na pracovní ploše promneme a rozdělíme na stejně velké části.
- Ty zmáčkneme na placičku a do středu nandáme vychladlou ořechovou náplň.
- Okraje těsta spojíme a pořádně utěsníme, aby náplň při pečení nevytekla ven.
- Takto utěsněné buchty klademe vele sebe do máslem vymazaného pekáčku a potřeme je rozšlehaným vejcem.
- Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 7-10 minut, poté teplotu snížíme na 160°C a pečeme přibližně dalších 25 minut.