Vynikající recepty s medvědím česnekem pro správné gurmány. Inspirujte se!

Zajímáte se o recepty z medvědího česneku, protože chcete vyzkoušet něco nového a lahodného?

Pokud jste se s ním doposud nesetkali, pak ho určitě musíte ochutnat!

Má specifickou chuť a dají se s ním vykouzlit vynikající pokrmy, které potěší vás i vaše blízké.

Vypěstujte si vlastní surovinu

Pokud máte zahrádku, pak neváhejte a divoký česnek si vypěstujte. Potrpí si na vlhkou humózní půdu, ale pravdou je, že při pravidelné zálivce bude růst skoro všude.

V zahradě mu najděte takové místo, kde je polostín, ideálně někde pod keřem či na okraji živého plotu. Dařit se mu bude i na severní straně rodinného domu nebo pod okrasným listnatým stromem, který na podzim ztrácí své listí.

V kuchyni si divoký česnek užijeme jen chvilku

Každá bylinka má nejlepší chuť a nejsilnější aroma tehdy, pokud je mladá a křehká. V případě tohoto druhu česneku probíhá sběr pouhé dva měsíce, přičemž hlavní období začíná již v druhé polovině března v závislosti na počasí.

Později se rostlina tzv. zatáhne a my musíme počkat na příští jaro. Na konci května své intenzivní aroma ztrácí.

Česnek má vynikající chuť i vůni, takže se s ním dají připravit opravdu skvělé pokrmy. Ostatně hodí se do salátu, jako ozdoba na chléb s máslem či sýrem, do pomazánek, ale i do léčivého vína.

Jaké léčivé vlastnosti česnek medvědí nabízí?

  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • Prevence proti vzniku trombózy
  • Zlepšení průtoku krve
  • Posílení organismu, imunitního systému i paměti
  • Má protiplísňové, antibakteriální a antiparazitní vlastnosti
  • Pomáhá při kašli

Tinktura/kapky

Když už jsme se zmínili o léčivém účinku, není na škodu si připravit tyto jednoduché kapky nebo tedy tinkturu, která je skvělá na podporu paměti, ale také proti zvápenatění cév (arterioskleróza) a mnoha dalším zdravotním neduhům. Jak si jí připravíme?

  • Listy česneku opláchneme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Naplníme větší láhev až po hrdlo.
  • Přelijeme 40 % režnou či podobnou domácí kořalkou a necháme 14 dní odpočívat na teplém místě (klidně můžeme dát i na sluníčko).
  • Po uplynutí této doby je tinktura připravená k použití.
  • Užíváme každý den 10 – 15 kapek. Jednoduše je zamícháme do vody, nebo třeba čaje.

Z této úžasné bylinky s podzemní cibulí, se dá vyrobit také například víno či česnekové kapky. Pokud jde o kosmetiku, tam je to účinný pomocník při omlazujících procedurách, ale i na léčbu chronických kožních onemocnění.

Díky lesnímu česneku, jak se rovněž této bylině říká, se značně zlepšuje látková výměna a detoxikuje organismus od nadbytečných tuků.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.