Brambory jsou skvělou surovinou do mnoha receptur, jako jsou například zapékané brambory. Když jsou ovšem součástí nějaké pomazánky, je její chuť i struktura nezaměnitelná.
Ingredience:
- 15 středně velkých brambor (ideálně odrůda Yukon Gold)
- 1 balení smetanového sýra
- 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1/3 hrnku smetany ke šlehání
- 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Brambory dáme do hrnce, přidáme vodu, přivedeme k varu a na střední teplotu vaříme asi 10 – 15 minut doměkka.
- Přecedíme a necháme chvíli vychladnout, aby byly vlažné.
- Mezitím si nakrájíme smetanový sýr a máslo na menší kostky.
- Brambory důkladně rozmačkáme na hladkou kaši a po částech vmícháme smetanový sýr a máslo.
- Přidáme zakysanou smetanu i smetanu ke šlehání a pomocí ručního mixéru našleháme, aby byla směs hladká.
- Vmícháme pažitku, petržel i prolisovaný česnek s tymiánem a osolíme i opepříme.
- Naposledy důkladně zamícháme a dáme na 3 hodiny odležet do lednice, aby se jednotlivé chutě promísily.
- Servírujeme na čerstvé bagetě nebo využijeme krekry a jiné slané sušenky.
Tip: Pokud chceme dosáhnout výraznějšího aroma, dáme petržel, pažitku, tymián i česnek do hmoždíře a pečlivě rozdrtíme na pastu.