Pokud chce člověk někoho překvapit něčím chutným, co ještě nezná, potřebuje k tomu ideálně nějakou tajnou zbraň. Tou se může stát tento pikantní ocet, který se dá použít například při přípravě ryb.
Ingredience:
- 7 červených nebo zelených chilli papriček
- 8 – 10 stroužků česneku
- 4 cm zázvoru
- 2 hrnky destilovaného bílého octa
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 1/2 lžičky soli
Postup:
- Česnek i zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Chilli papričky necháme vcelku a dáme na dno sklenice, přidáme česnek se zázvorem a zatím odložíme stranou.
- Do malého hrnce nalijeme ocet, přisypeme cukr se solí a na středním ohni přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr se solí nerozpustí.
- Hotový nálev nalijeme do sklenice a necháme vychladnout.
- Pokud ho chceme používat hned, musíme počkat přibližně 4 hodiny, i když nejlépe do druhého dne.
- Dokonce není na škodu si udělat tento ochucený ocet i do zásoby. V chladu totiž vydrží až 4 týdny.