Toto je jedna z nejrychlejších dobrot, kterou důkažete připravit téměr na počkání. Bez ohledu na to, zda sedíte na terase u grilu, na chalupě u remosky nebo v bytovce u elektrické trouby, stačí vzít pekáček a pár chutných surovin, abyste bez velkých příprav vykouzlili skvělý oběd, večeři či občerstvení.
Ingredience
- 2 žluté cibule
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 řapíky řapíkatého celeru
- 1 kg špekáčků
- majoránka na dochucení
- sladká paprika na dochucení
- 250 ml bílého vína (ideálně Ryzlink Rýnský)
Postup
- Nakrájejte na kousky jednu velkou cibuli, přidejte k ní tři stroužky česneku a doplňte je čtyřmi řapíky řapíkatého celeru.
- Tato hrubě krájená směs přijde na pekáček, kde vytvoří jakousi spodní vrstvu, která zabrání připalování.
- Kilogram špekáčků nařežte po délce tak, jako byste připravovali utopence.
- Tentokrát však do každého zářezu přijde několik plátků žluté a červené cibule.
- Nebojte se tenkým nožem zaříznout špekáčky ho hloubky – jen tak se otevřou pro vydatné naplnění.
- Poukládejte je jeden vedle druhého, posypte čerstvou celerovou natí a nezapomeňte je dochutit sladkou paprikou a majoránkou.
- Ve chvíli, kdy vše podlijete 250 mililitry bílého vína, na řadu přichází pečení.
- Nezáleží na teplotě a ani na délce pečení.
- Vše odhalíte intuitivně podle toho, zda pekáček položíte na horké uhlíky, rozpálený rošt nebo do vyhřáté trouby.
- V první fázi vše zakryjte alobalem, aby vinná pára pronikla do cibule i špekáčků.
- Uvolní-li se tuk, přichází čas na dopékání.
- Alobal stáhněte a ponechte sálavou horkost, aby se na špekáčcích vytvořila zlatavá kůřčička a rozevřely se póry uvnitř.
- Připravte čerstvý chléb a můžete servírovat.