Vylepšete si krémový cheesecake ve stylu smetanového dezertu s karamelizovanou krustou. Není nic lepšího, než když do něj zabodnete svou dezertní vidličku a uslyšíte jemné křupnutí lahodné krusty, kterou si jednoduše vyrobíte plynovým hořákem i u vás doma, není to žádná věda. Vyberte si sušenky podle své vlastní chuti, třeba i čokoládové a dodejte tomuto lahodnému koláči zase o něco lepší chuť.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- sprej na pečení
- balíček sušenek (jemně rozdrcených)
- 200 g másla (rozpuštěného)
- 125 g cukru krystal
- špetka soli
Na náplň
- 230 g smetanového sýra
- 250 g cukru krystal
- 3 vejce
- 2 žloutky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 125 g zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka soli
Na krustu
- 150 g cukru krystal
- maliny
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Dortovou formu si vystříkáme sprejem na vaření.
- Ve velké míse smícháme rozdrcené sušenky, máslo, cukr a sůl.
- Sušenkový základ vtlačíme na dno připravené formy a vytvoříme korpus i po stranách formy.
- Na přípravu náplně si ve velké míse, pomocí ručního mixéru ušleháme smetanový sýr s cukrem.
- Mixujeme, dokud se nezbavíme všech hrudek.
- Přidáme vejce a žloutky, poté vmícháme vanilkový extrakt a zakysanou smetanu.
- Přidáme mouku a sůl a pokračujeme ve šlehání, dokud se vše nespojí do hladké a krémové konzistence.
- Náplň nalijeme na sušenkový korpus.
- Dno formy zabalíme do alobalu a vložíme jí do velkého pekáče.
- Přilijeme vroucí vodu, aby dosahovala do poloviny výšky pekáče.
- Cheesecake vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu 30 minut.
- Troubu vypneme a dvířka trouby necháme otevřená.
- Cheesecake takto necháme chladnout asi hodinu.
- Poté odstraníme alobal z formy a cheesecake přendáme chladničky alespoň na 5 hodin nejlépe přes noc.
- Když budeme připraveni koláč podávat, posypeme jeho povrch tenkou vrstvou cukru krystal a opatrně, pomocí ručního plynového hořáku, cukr karamelizujeme.
- Podáváme s čerstvými nebo horkými malinami.
Smetana je skvělým pomocníkem a surovinou v kuchyni. Dá se s ní vytvořit opravdu všechno a můžeme jí použít jako sladkých tak slaných receptů. Použijte jí ve slaných receptech na gratinované pokrmy jako je zapékané brokolice s vaším oblíbeným sýrem nebo si jí vychutnejte našlehanou ve sladkých dezertech s pudinkem.