Přidáním ricotty do klasického cheesecaku získáte mnohem lehčí moučník, než na který jste zvyklý. Navíc díky ní skvěle vynikne chuť medu, tymiánu a citronu. Luxusní poleva z květů levandule a čokolády cheesecake skvěle doplňuje!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 230 g rozdrcených zázvorových sušenek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1/3 šálku cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 425 g ricotty
- 450 g sýra Philadelphia, pokojové teploty
- 4 velká vejce
- 1/3 šálku medu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky citronové kůry
Na polevu:
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky květů levandule
- 110 g čokolády 60 – 70 %
- 2 lžíce másla
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vyložte dno a boky dortové formy s pružinou o průměru 23 cm 2 vrstvami silného alobalu.
- V míse smíchejte ingredience na korpus a rukama pevně vtlačte směs na dno formy.
- Nechte 1/2 hodiny chladit a poté korpus předpečte asi 15 minut v předehřáté troubě, aby byl krásně křupavý.
- Nechte vychladnout.
- V malém hrnci smíchejte med a tymián, přiveďte na mírném plameni k varu a vařte 10 minut.
- Nalijte směs přes jemné sítko do misky.
- Ricottu rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka.
- Přidejte Philadelphii a cukr a promíchejte.
- Promíchejte sýrovou směs s tymiánovým medem a citronovou kůrou.
- Při běžícím procesoru přidávejte vejce jedno po druhém a mixujte, dokud se zcela nezapracují.
- Nalijte sýrovou směs na vychladlý korpus ve formě.
- Dejte dortovou formu do většího pekáče a nalijte do pekáče tolik horké vody, aby sahala do poloviny stěn dortové formy.
- Pečte, dokud cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
- Vyjměte formu z vodní lázně, sejměte alobal a umístěte cheesecake na mřížku, aby vychladl.
- Jakmile bude mít cheesecake pokojovou teplotu, dejte ho do chladu, dokud nevychladne, minimálně na 6 hodin, ale ideálně přes noc.
- Smetanu, cukr a květy levandule zahřejte v hrnci.
- Udržujte nízkou teplotu, nechte 5 minut vařit a poté sceďte přes jemné sítko do misky.
- Nalijte přecezenou směs zpět do hrnce a povařte.
- Stáhněte z ohně a přidejte nasekanou čokoládu.
- Nechte pár minut odležet, aby se rozpustila, a poté rozmixujte na konzistenci omáčky.
- Přidejte máslo a míchejte, aby se rozpustilo.
- Nechte vychladnout.
- Vychladlý cheesecake vyjměte z formy a podávejte ho nakrájený s čokoládovou polevou.
Vyzkoušejte i naše další výborné recepty na cheesecake v 6 různých variantách. Pochutnáte si!