Hledáte zdravé a dobré alternativy?
Potom si připravte tyto recepty na chia pudink, které nejen skvěle chutnají, ale také mají spousty blahodárných účinků na vaše tělo.
Jaký ochutnáte jako první?
Naše recepty
Proč jíst chia semínka?
Chia semínka, nazývaná také Salba chia nebo mexická chia, jsou jedlá semena kvetoucí rostliny z čeledi mátovitých. Semena pocházejí z Mexika a Guatemaly a mají dlouhou historii.
Ve starověkých aztéckých a mezo-amerických kulturách byly životně důležitou plodinou. Semena měla léčivé využití a tvořila důležitou součást stravy lidí.
Dnes jsou semena jsou široce uznávána jako nutričně bohatý doplněk zdravé stravy.
Výhody pro zdraví
Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a silných antioxidantů. Některé z těchto antioxidantů zahrnují:
- Kyselina kávová
- Kyselina chlorogenová
- Kaempferol
- Kvercetin
Antioxidanty obsažené v chia semínkách mohou pomoci v boji proti volným radikálům ve vašem těle. Volné radikály způsobují oxidační stres a poškození buněk. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty může pomoci snížit riziko vzniku mnoha zdravotních problémů spojených s volnými radikály, včetně srdečních chorob, kognitivního poklesu a některých typů rakoviny.
Lepší zdraví srdce
Chia semínka obsahují quercetin, antioxidant, který může snížit riziko srdečních chorob. Semena mají také vysoký obsah vlákniny, která můžou pomoci snížit vysoký krevní tlak a následně snížit riziko vzniku srdečních onemocnění.
Kontrola hmotnosti
Porce 30 g chia semínek obsahuje 39 % doporučené denní dávky vlákniny. Rozpustná vláknina v semenech absorbuje vodu, což způsobuje, že se ve vašem žaludku roztahují a zvyšují pocit plnosti, když je sníte. Díky tomu, se budete cítit plnější, i když budete jíst méně, tím vám pomohou udržet si zdravou váhu.
Chia semínka jsou také neuvěřitelným zdrojem kyseliny alfa-linolové (ALA), omega-3 mastné kyseliny, která pomáhá podporovat nižší poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin – nižší poměr je spojen se sníženým rizikem chronických onemocnění.
Jak připravit chia semínka
Chia semínka mají mnoho kulinářských využití, včetně:
- Vytvoření náhražky vajec v pečení koláčů nebo chleba
- Vmíchejte je do těsta na muffiny
- Příprava chia gelu pro přidání do domácích polévek nebo smoothies
- Posypání syrovými semínky ovesné vločky nebo salát
- Namočte je, abyste vytvořili chia klíčky
- Smíchejte je s mandlovou moukou a kořením a vytvořte krustu pro smažené kuře
- Přidejte je do domácích energetických tyčinek