Znáte dušené maso s chilli?
Stačí pár surovin, trochu času a získáte vydatné, pikantní jídlo.
Recepty na Chilli con carne se skvěle hodí na rodinný oběd, nebo večeři.
Hledáte netradiční pohoštění na oslavu nebo piknik? Inspirujte se recepty s tortillami nebo slanými muffiny.
Naše recepty
TIP: Quinoa je velmi zdravá. Inspirujte se vynikajícími recepty s quinou a zařaďte ji do svého jídelníčku.
Mexické nebo texaské jídlo?
První zmínky o Chili con carne můžeme najít ve spisech františkánského mnicha Bernardina de Sahagún z roku 1529. V nich se píše o dušeném mase kořeněném chilli, které se pojídalo v aztéckém hlavním městě Tenochtitlán.
Jiné zdroje se opírají o pověst, podle níž přišli z pouště do jižního Texasu indiáni kmene Jumano. Tvrdili, že se jim zjevila Dáma v modrém a nabádala je, aby přijali křesťanskou víru. Také jim prozradila recept na polévku ohnivé chuti. Šlo o spojení masa, chilli papriček a fazolí.
Chilli con carne ale kvůli této historce odsuzovali španělští kněží. Nazvali ho polévkou ďábla a jeho pojídaní zakázali.
Zapovězené ovoce ovšem chutná nejlépe a pikantní dušené hovězí si získávalo čím dál větší oblibu. Bylo rychlé, levné a velmi chutné.
Dnes je Chili con carne rozšířené po celém světě, má několik různých variant a v Texasu je národním jídlem.