Už jste někdy zkoušeli připravit tyto delikátní plody moře?
Ne? A chtěli byste, jen nevíte, jak na to?
Vyzkoušejte naše jednoduché recepty na chobotnici v 5 různých variantách.
Poradíme vám také, jak ji správně očistit.
Užijte si to!
Grilovaná chobotnice s citrónem a oregánem
Vyzkoušejte tento luxusní způsob přípravy chobotnice. Nejprve ji uvařte a poté jen chvíli ogrilujte pro získání lepší chuti. V kombinaci s citrónem a oregánem je pak naprosto nezapomenutelná!
Ingredience
- 1 kg čerstvých chapadel chobotnice
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- dva citróny
- 2 lžičky černého pepře
- 1 lžíce čerstvého nasekaného nebo sušeného oregana
- 2 lžičky soli
Postup
- Chobotnici vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
- Vařte na středním plameni, dokud se voda nezačne vařit, poté snižte teplotu a chobotnici vařte do měkka.
- Bude to trvat 1–2 hodiny.
- Když je hotová, poznáte to tak, že jednoduše propíchnete nejtlustší část chapadla nožem.
- Nechte chobotnici vychladnout ve vodě, poté ji vyjměte a osušte papírovou utěrkou.
- Nechte chapadla uschnout na papírové utěrce v lednici další 2-3 hodiny.
- Rozpalte gril na 230 stupňů nebo více.
- Chapadla pokapejte polovinou olivového oleje a poté posypte polovinou soli.
- V malé misce smíchejte zbývající olivový olej, sůl, oregano a černý pepř.
- Přidejte šťávu z jednoho citronu.
- Zbylý citron nakrájejte na měsíčky a dejte stranou.
- Jakmile je váš gril rozpálený, položte chapadla přímo nad uhlíky, aby zuhelnatěly a na okrajích byly křupavé.
- Nechte je 2–3 minuty, poté je otočte a opékejte další 2–3 minuty na druhé straně.
- Pamatujte – chobotnice je již uvařená, vy jí jen dodáváte grilovanou příchuť, a tak bude grilování velmi rychlé.
- V zásadě grilujte chobotnici, dokud nebudete mít barvu, jakou chcete, a poté ji přendejte na talíř..
- Pokapejte směsí citronu, oregana a oleje a podávejte s plátky citronu navíc.
Vyzkoušejte také našich 5 nejlepších receptů z plodů moře. Obohaťte si jídelníček o tyto zdravé pochoutky!
Krémové kari s chobotnicí a lilkem
Chobotnice v tomto receptu je úžasně křehká a jednoduše lahodná! Použijte jakékoli kari, které máte rádi a upravte si chilli dle své chuti.
Ingredience
- cca 1 kg lilku
- 2 lžíce soli
- 750 g chobotnice, očištěné
- 6 lžic kokosového oleje
- 4 cibule, nakrájené na čtvrtky
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžíce kari
- ½ lžičky skořice
- vločky chilli, dle chuti
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 2 lžíce zázvoru, nakrájeného
- 2 hrnky kokosového mléka
Postup
- Lilek nakrájejte na kostky.
- Vložte do misky se solí.
- Dobře promíchejte a nechte 15 minut odstát, aby se z lilku vypotila voda.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Umyjte a poté nakrájejte chobotnici na 2,5 cm kousky.
- Zahřejte hrnec vhodný do trouby.
- Přidejte kokosový olej a cibuli a restujte dozlatova 3–4 minuty.
- Rozdrťte koření a přidejte ho do hrnce spolu s chobotnicí, česnekem a zázvorem.
- Smažte 5 minut.
- Opláchněte lilek pod tekoucí vodou a rukama z něj silou vymačkejte co nejvíce šťávy.
- Přidejte do hrnce spolu s kokosovým mlékem.
- Přiklopte a vařte, dokud z pod poklice neuniká pára.
- Umístěte na středovou mřížku trouby a pečte 1 a ½ hodiny.
- Nechte odstát 30 minut.
- V případě potřeby ochutnejte a osolte.
Smažená chobotnice s gremolatou a cizrnovým pyré
Křupavě hnědá zvenku a masitá a krásně křehoučká uvnitř! Přesně taková je osmažená chobotnice. Servírujte ji s gremolatou z petrželky, citrónu a česneku a cizrnovým pyré a můžete si být jistí, že se toto jídlo stane vaším oblíbeným pokrmem.
Ingredience
- 1 středně velká chobotnice, vyčištěná
- 2 bobkové listy
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- voda
- 1/2 šálku hladké mouky
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- sůl a pepř dle chuti
- rostlinný olej na smažení
Na gremolatu:
- 1/4 šálku čerstvé petrželky
- kůra z 1 citronu
- 2 stroužky česneku
Na cizrnové pyré (volitelně):
- 1 plechovka cizrny
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř dle chuti
- 3-4 polévkové lžíce olivového oleje
Postup
- Umístěte chobotnici do hrnce s těžkým dnem a přidejte vodu, víno a bobkové listy.
- Přidejte asi šálek vody a přiveďte k varu.
- Přikryjte a snižte teplotu na mírný plamen a vařte, dokud chobotnice nezměkne, asi 45 minut.
- Zatímco se chobotnice vaří, nasekejte ingredience na gremolatu a vložte je do malé misky.
- Sceďte a propláchněte konzervovanou cizrnu a vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu s citronem, olivovým olejem, solí a pepřem.
- Rozmixujte do hladka.
- Chobotnici v hrnci stáhněte z ohně a v zakrytém hrnci nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Chobotnici vyjměte z vody a osušte papírovou utěrkou.
- Odřízněte chapadla a nakrájejte na 5 cm kousky.
- Hlavu nakrájejte na kroužky jako kalamáry.
- V plastovém sáčku smíchejte mouku a kukuřičný škrob a poté dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte 2,5 – 5 cm oleje v hluboké pánvi na 190 stupňů Celsia.
- Plech vyložte papírovými utěrkami.
- Do sáčku vložte několik kousků chobotnice a protřepejte, aby se lehce obalily moučnou směsí.
- Jakmile je olej rozpálený, smažte několik kousků chobotnice najednou do zlatohnědé barvy, bude to trvat jen minutu nebo dvě.
- Pomocí děrované lžíce přesuňte osmažené kousky chobotnice na plech vyložený pečícím papírem, aby okapaly, a stejným způsobem dosmažte zbytek chobotnice.
- Chobotnici podávejte ještě teplou na lůžku z cizrnového pyré a ozdobte gremolatou.
Vyzkoušejte také naše luxusní recepty na kalamáry. Jsou rychlé, jednoduché a chuťově naprosto nepřekonatelné!
Salát z grilované zeleniny a chobotnice
Pokud jste milovníci chobotnic nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, pak je tento recept to pravé pro vás. Je totiž naprosto vynikající! Kombinace grilované zeleniny a chobotnice, nejprve dušené v bílém víně a poté ogrilované dozlatova, je prostě delikatesa!
Ingredience
Na dušenou chobotnici:
- 1300 g chobotnice, očištěné
- 1 šálek suchého bílého vína + korek od vína (říká se, že tahin, který je v korku, dělá chobotnici křehkou)
- 1 celý citron, rozpůlený
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička celého pepře
Na salát:
- 1/2 zelené papriky, podélně nakrájená a zbavená semínek
- 1/2 červené papriky, podélně nakrájená a zbavená semínek
- 1/2 malé červené cibule, nakrájená na centimetrová kolečka
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře nebo více podle chuti
- 1/2 lžičky soli nebo více podle chuti
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Vložte chobotnici, víno + korek, rozpůlený citron, česnek a kuličky pepře do velkého hrnce.
- Přidejte do hrnce vodu tak, aby byla chobotnice pokryta asi o 2,5 cm.
- Na středně vysoké teplotě přiveďte k varu.
- Jakmile se obsah hrnce vaří, snižte plamen a vařte, dokud chobotnice nezměkne, 45 až 60 minut.
- Osušte chobotnici (ostatních ingrediencí v hrnci se zbavte), dejte ji stranou a před grilováním ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu, asi 20 minut.
- Papriky a cibuli pokapejte olivovým olejem a posypte trochou soli.
- Když je váš gril rozpálený, namažte grilovací rošt olejem a položte na gril zeleninu a celou chobotnici.
- Grilujte chobotnici asi 3–4 minuty z každé strany.
- Zeleninu grilujte do měkka, ale do křupava, 3 až 4 minuty na každou stranu.
- Grilovanou zeleninu přendejte na prkénko a nakrájejte ji na malé kousky.
- Chobotnici nakrájejte na malá kolečka.
- Použití hlavy je zcela na vás, můžete ji také nakrájet na malé kousky.
- Vše přendejte do velké mísy.
- Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
- Dochuťte čerstvě namletým černým pepřem a solí.
- Přidejte petrželku, česnek a citronovou šťávu.
- Promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
- Přendejte do lednice a před podáváním nechte alespoň 1 hodinu vychladit.
- Podávejte a užijte si to!
Pulpo Gallego – chobotnice po galicijsku
Tato chobotnice podávaná s bramborami je oblíbeným předkrmem podávaným po celém Španělsku. Navíc je jednoduchá na přípravu a vy s ní uděláte nezapomenutelnou parádu!
Ingredience
- 750 g chobotnice, mražené
- 4 velké brambory
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje na pokapání
- sůl dle chuti
- 1 špetka sladké španělské papriky
Postup
- Dejte vařit velký hrnec vody.
- Vyjměte chobotnici z mrazáku a vložte ji přímo do vroucí vody.
- Vařte do měkka – to obvykle trvá asi 1 hodinu.
- Chcete-li vyzkoušet, jestli je chobotnice hotová, vložte nůž do místa, kde se setkávají chapadla a hlava.
- Pokud snadno vklouzne dovnitř, je chobotnice hotová.
- Vyjměte chobotnici z vody a nechte ji vychladnout.
- Dejte do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Vychlazené maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta, chapadla nakrájejte na cca 1,5 cm kolečka a hlavu na tenké proužky.
- Brambory omyjte a očistěte kartáčkem na zeleninu.
- Středně velký hrnec naplňte do poloviny vodou.
- Přiveďte k varu na silném plameni.
- Brambory vařte, dokud je nelze snadno propíchnout vidličkou, asi 25 minut.
- Brambory sceďte a propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Nechte je vychladnout a poté oloupejte.
- Nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 1 cm.
- Plátky brambor rozložte na servírovací talíř.
- Nahoru položte chobotnici.
- Pokapejte olivovým olejem.
- Dochuťte solí a sladkou paprikou a podávejte.
Jak připravit chobotnici
- Uprostřed chapadel je zobák (ústa) a nad chapadly vak, který obsahuje inkoustový váček, žaludeční vnitřnosti a zbývající orgány.
- Odřízněte hlavu nad očima a chapadla pod očima.
- Zlikvidujte část pod vakem a nad chapadly.
- Po rozříznutí hlavy vak vyprázdněte. Tady jsou všechny orgány.
- Potom jej otočte naruby a vytáhněte vše, co je uvnitř, snažte se nerozbít váček s inkoustem.
- Uvnitř dobře omyjte a poté znovu otočte.
- Pokud je chobotnice velká, můžete také odstranit kůži z hlavy, a to pouhým stažením.
- Odstraňte zobák rozříznutím kolem chapadel. Vyhoďte zobák.
- Opláchněte chobotnici a nechte ji okapat.
A jak se ám chobotnici povedlo připravit? Napište nám do komentářů!
Jak připravit chobotnici
- Uprostřed chapadel je zobák (ústa) a nad chapadly vak, který obsahuje inkoustový váček, žaludeční vnitřnosti a zbývající orgány.
- Odřízněte hlavu nad očima a chapadla pod očima.
- Zlikvidujte část pod vakem a nad chapadly.
- Po rozříznutí hlavy vak vyprázdněte. Tady jsou všechny orgány.
- Potom jej otočte naruby a vytáhněte vše, co je uvnitř, snažte se nerozbít váček s inkoustem.
- Uvnitř dobře omyjte a poté znovu otočte.
- Pokud je chobotnice velká, můžete také odstranit kůži z hlavy, a to pouhým stažením.
- Odstraňte zobák rozříznutím kolem chapadel. Vyhoďte zobák.
- Opláchněte chobotnici a nechte ji okapat.
A jak se ám chobotnici povedlo připravit? Napište nám do komentářů!