Lahodné recepty z chobotnice 5x jinak aneb ochutnejte zase něco nového! Jakou variantu vyzkoušíte?

Už jste někdy zkoušeli připravit tyto delikátní plody moře?

Ne? A chtěli byste, jen nevíte, jak na to?

Vyzkoušejte naše jednoduché recepty na chobotnici v 5 různých variantách.

Poradíme vám také, jak ji správně očistit.

Užijte si to!

Grilovaná chobotnice s citrónem a oregánem

Vyzkoušejte tento luxusní způsob přípravy chobotnice. Nejprve ji uvařte a poté jen chvíli ogrilujte pro získání lepší chuti.  V kombinaci s citrónem a oregánem je pak naprosto nezapomenutelná!

Ingredience

  • 1 kg čerstvých chapadel chobotnice
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • dva citróny
  • 2 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného nebo sušeného oregana
  • 2 lžičky soli

Postup

  1. Chobotnici vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
  2. Vařte na středním plameni, dokud se voda nezačne vařit, poté snižte teplotu a chobotnici vařte do měkka.
  3. Bude to trvat 1–2 hodiny.
  4. Když je hotová, poznáte to tak, že jednoduše propíchnete nejtlustší část chapadla nožem.
  5. Nechte chobotnici vychladnout ve vodě, poté ji vyjměte a osušte papírovou utěrkou.
  6. Nechte chapadla uschnout na papírové utěrce v lednici další 2-3 hodiny.
  7. Rozpalte gril na 230 stupňů nebo více.
  8. Chapadla pokapejte polovinou olivového oleje a poté posypte polovinou soli.
  9. V malé misce smíchejte zbývající olivový olej, sůl, oregano a černý pepř.
  10. Přidejte šťávu z jednoho citronu.
  11. Zbylý citron nakrájejte na měsíčky a dejte stranou.
  12. Jakmile je váš gril rozpálený, položte chapadla přímo nad uhlíky, aby zuhelnatěly a na okrajích byly křupavé.
  13. Nechte je 2–3 minuty, poté je otočte a opékejte další 2–3 minuty na druhé straně.
  14. Pamatujte – chobotnice je již uvařená, vy jí jen dodáváte grilovanou příchuť, a tak bude grilování velmi rychlé.
  15. V zásadě grilujte chobotnici, dokud nebudete mít barvu, jakou chcete, a poté ji přendejte na talíř..
  16. Pokapejte směsí citronu, oregana a oleje a podávejte s plátky citronu navíc.
Grilovaná chapadla s klínky citronku a oreganem servírovaná na talířku.
www.jesspryles.com

Vyzkoušejte také našich 5 nejlepších receptů z plodů moře. Obohaťte si jídelníček o tyto zdravé pochoutky!

Krémové kari s chobotnicí a lilkem

Chobotnice v tomto receptu je úžasně křehká a jednoduše lahodná! Použijte jakékoli kari, které máte rádi a upravte si chilli dle své chuti.

Ingredience

  • cca 1 kg lilku
  • 2 lžíce soli
  • 750 g chobotnice, očištěné
  • 6 lžic kokosového oleje
  • 4 cibule, nakrájené na čtvrtky
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce kari
  • ½ lžičky skořice
  • vločky chilli, dle chuti   
  • 6 stroužků česneku, nasekaných
  • 2 lžíce zázvoru, nakrájeného
  • 2 hrnky kokosového mléka

Postup

  1. Lilek nakrájejte na kostky.
  2. Vložte do misky se solí.
  3. Dobře promíchejte a nechte 15 minut odstát, aby se z lilku vypotila voda.
  4. Předehřejte troubu na 175 °C. Umyjte a poté nakrájejte chobotnici na 2,5 cm kousky.
  5. Zahřejte hrnec vhodný do trouby.
  6. Přidejte kokosový olej a cibuli a restujte dozlatova 3–4 minuty.
  7. Rozdrťte koření a přidejte ho do hrnce spolu s chobotnicí, česnekem a zázvorem.
  8. Smažte 5 minut.
  9. Opláchněte lilek pod tekoucí vodou a rukama z něj silou vymačkejte co nejvíce šťávy.
  10. Přidejte do hrnce spolu s kokosovým mlékem.
  11. Přiklopte a vařte, dokud z pod poklice neuniká pára.
  12. Umístěte na středovou mřížku trouby a pečte 1 a ½ hodiny.
  13. Nechte odstát 30 minut.
  14. V případě potřeby ochutnejte a osolte.
Lilkové kari s chapadly servírované v misce.
www.spicetrekkers.com

Smažená chobotnice s gremolatou a cizrnovým pyré

Křupavě hnědá zvenku a masitá a krásně křehoučká uvnitř! Přesně taková je osmažená chobotnice. Servírujte ji s gremolatou z petrželky, citrónu a česneku a cizrnovým pyré a můžete si být jistí, že se toto jídlo stane vaším oblíbeným pokrmem.

Ingredience

  • 1 středně velká chobotnice, vyčištěná
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • voda
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř dle chuti
  • rostlinný olej na smažení

Na gremolatu:

  • 1/4 šálku čerstvé petrželky
  • kůra z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku

Na cizrnové pyré (volitelně):

  • 1 plechovka cizrny
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř dle chuti
  • 3-4 polévkové lžíce olivového oleje

Postup

  1. Umístěte chobotnici do hrnce s těžkým dnem a přidejte vodu, víno a bobkové listy.
  2. Přidejte asi šálek vody a přiveďte k varu.
  3. Přikryjte a snižte teplotu na mírný plamen a vařte, dokud chobotnice nezměkne, asi 45 minut.
  4. Zatímco se chobotnice vaří, nasekejte ingredience na gremolatu a vložte je do malé misky.
  5. Sceďte a propláchněte konzervovanou cizrnu a vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu s citronem, olivovým olejem, solí a pepřem.
  6. Rozmixujte do hladka.
  7. Chobotnici v hrnci stáhněte z ohně a v zakrytém hrnci nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. Chobotnici vyjměte z vody a osušte papírovou utěrkou.
  9. Odřízněte chapadla a nakrájejte na 5 cm kousky.
  10. Hlavu nakrájejte na kroužky jako kalamáry.
  11. V plastovém sáčku smíchejte mouku a kukuřičný škrob a poté dochuťte solí a pepřem.
  12. Zahřejte 2,5 – 5 cm oleje v hluboké pánvi na 190 stupňů Celsia.
  13. Plech vyložte papírovými utěrkami.
  14. Do sáčku vložte několik kousků chobotnice a protřepejte, aby se lehce obalily moučnou směsí.
  15. Jakmile je olej rozpálený, smažte několik kousků chobotnice najednou do zlatohnědé barvy, bude to trvat jen minutu nebo dvě.
  16. Pomocí děrované lžíce přesuňte osmažené kousky chobotnice na plech vyložený pečícím papírem, aby okapaly, a stejným způsobem dosmažte zbytek chobotnice.
  17. Chobotnici podávejte ještě teplou na lůžku z cizrnového pyré a ozdobte gremolatou.
Osmažená chapadla s gremolatou z petrželky, citrónu a česneku, servírovaná na talíři na cizrnovém pyré.
www.italianfoodforever.com

Vyzkoušejte také naše luxusní recepty na kalamáry. Jsou rychlé, jednoduché a chuťově naprosto nepřekonatelné!

Salát z grilované zeleniny a chobotnice

Pokud jste milovníci chobotnic nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, pak je tento recept to pravé pro vás. Je totiž naprosto vynikající! Kombinace grilované zeleniny a chobotnice, nejprve dušené v bílém víně a poté ogrilované dozlatova, je prostě delikatesa!

Ingredience

Na dušenou chobotnici:

  • 1300 g chobotnice, očištěné
  • 1 šálek suchého bílého vína + korek od vína (říká se, že tahin, který je v korku, dělá chobotnici křehkou)
  • 1 celý citron, rozpůlený
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička celého pepře

Na salát:

  • 1/2 zelené papriky, podélně nakrájená a zbavená semínek
  • 1/2 červené papriky, podélně nakrájená a zbavená semínek
  • 1/2 malé červené cibule, nakrájená na centimetrová kolečka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře nebo více podle chuti
  • 1/2 lžičky soli nebo více podle chuti
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  1. Vložte chobotnici, víno + korek, rozpůlený citron, česnek a kuličky pepře do velkého hrnce.
  2. Přidejte do hrnce vodu tak, aby byla chobotnice pokryta asi o 2,5 cm.
  3. Na středně vysoké teplotě přiveďte k varu.
  4. Jakmile se obsah hrnce vaří, snižte plamen a vařte, dokud chobotnice nezměkne, 45 až 60 minut.
  5. Osušte chobotnici (ostatních ingrediencí v hrnci se zbavte), dejte ji stranou a před grilováním ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu, asi 20 minut.
  6. Papriky a cibuli pokapejte olivovým olejem a posypte trochou soli.
  7. Když je váš gril rozpálený, namažte grilovací rošt olejem a položte na gril zeleninu a celou chobotnici.
  8. Grilujte chobotnici asi 3–4 minuty z každé strany.
  9. Zeleninu grilujte do měkka, ale do křupava, 3 až 4 minuty na každou stranu.
  10. Grilovanou zeleninu přendejte na prkénko a nakrájejte ji na malé kousky.
  11. Chobotnici nakrájejte na malá kolečka.
  12. Použití hlavy je zcela na vás, můžete ji také nakrájet na malé kousky.
  13. Vše přendejte do velké mísy.
  14. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
  15. Dochuťte čerstvě namletým černým pepřem a solí.
  16. Přidejte petrželku, česnek a citronovou šťávu.
  17. Promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
  18. Přendejte do lednice a před podáváním nechte alespoň 1 hodinu vychladit.
  19. Podávejte a užijte si to!
Zelenina z grilu promíchaná s chapadly, to vše servírované na oválném talíři.
www.italianfoodforever.com

Pulpo Gallego – chobotnice po galicijsku

Tato chobotnice podávaná s bramborami je oblíbeným předkrmem podávaným po celém Španělsku. Navíc je jednoduchá na přípravu a vy s ní uděláte nezapomenutelnou parádu!

Ingredience

  • 750 g chobotnice, mražené
  • 4 velké brambory
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje na pokapání
  • sůl dle chuti
  • 1 špetka sladké španělské papriky

Postup

  1. Dejte vařit velký hrnec vody.
  2. Vyjměte chobotnici z mrazáku a vložte ji přímo do vroucí vody.
  3. Vařte do měkka – to obvykle trvá asi 1 hodinu.
  4. Chcete-li vyzkoušet, jestli je chobotnice hotová, vložte nůž do místa, kde se setkávají chapadla a hlava.
  5. Pokud snadno vklouzne dovnitř, je chobotnice hotová.
  6. Vyjměte chobotnici z vody a nechte ji vychladnout.
  7. Dejte do lednice alespoň na 1 hodinu.
  8. Vychlazené maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta, chapadla nakrájejte na cca 1,5 cm kolečka a hlavu na tenké proužky.
  9. Brambory omyjte a očistěte kartáčkem na zeleninu.
  10. Středně velký hrnec naplňte do poloviny vodou.
  11. Přiveďte k varu na silném plameni.
  12. Brambory vařte, dokud je nelze snadno propíchnout vidličkou, asi 25 minut.
  13. Brambory sceďte a propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  14. Nechte je vychladnout a poté oloupejte.
  15. Nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 1 cm.
  16. Plátky brambor rozložte na servírovací talíř.
  17. Nahoru položte chobotnici.
  18. Pokapejte olivovým olejem.
  19. Dochuťte solí a sladkou paprikou a podávejte.
Chapadla nakrájená na kolečka, servírovaná na talíři na plátcích brambor.
www.thespruceeats.com

Jak připravit chobotnici

  • Uprostřed chapadel je zobák (ústa) a nad chapadly vak, který obsahuje inkoustový váček, žaludeční vnitřnosti a zbývající orgány.
  • Odřízněte hlavu nad očima a chapadla pod očima.
  • Zlikvidujte část pod vakem a nad chapadly.
  • Po rozříznutí hlavy vak vyprázdněte. Tady jsou všechny orgány.
  • Potom jej otočte naruby a vytáhněte vše, co je uvnitř, snažte se nerozbít váček s inkoustem.
  • Uvnitř dobře omyjte a poté znovu otočte.
  • Pokud je chobotnice velká, můžete také odstranit kůži z hlavy, a to pouhým stažením.
  • Odstraňte zobák rozříznutím kolem chapadel. Vyhoďte zobák.
  • Opláchněte chobotnici a nechte ji okapat.

A jak se ám chobotnici povedlo připravit? Napište nám do komentářů!

Jak připravit chobotnici

  • Uprostřed chapadel je zobák (ústa) a nad chapadly vak, který obsahuje inkoustový váček, žaludeční vnitřnosti a zbývající orgány.
  • Odřízněte hlavu nad očima a chapadla pod očima.
  • Zlikvidujte část pod vakem a nad chapadly.
  • Po rozříznutí hlavy vak vyprázdněte. Tady jsou všechny orgány.
  • Potom jej otočte naruby a vytáhněte vše, co je uvnitř, snažte se nerozbít váček s inkoustem.
  • Uvnitř dobře omyjte a poté znovu otočte.
  • Pokud je chobotnice velká, můžete také odstranit kůži z hlavy, a to pouhým stažením.
  • Odstraňte zobák rozříznutím kolem chapadel. Vyhoďte zobák.
  • Opláchněte chobotnici a nechte ji okapat.

A jak se ám chobotnici povedlo připravit? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.