Víte, že chřest patří k jarní zelenině?
Současně je to zelenina pochoutková, z níž můžeme připravit řadu chutných a zajímavých pokrmů.
Nechte se inspirovat našimi recepty s chřestem!
Naše recepty
Jak upravit chřest před vařením?
Aby nám chřest opravdu zachutnal, musíme jej umět připravit. Chřest vyžaduje tepelnou úpravu vařením.
Před vařením jej očistíme, odkrojíme spodní, zpravidla dřevnatou část a necháme jen kratší část od hlavičky, tj. asi 8-10 cm.
Hlavičky jsou na chřestu nejcennější, proto chřest tence loupeme od hlaviček dolů. Po sloupnutí jej opláchneme studenou vodou.
Omytý chřest pak svážeme lýkem nebo nití do malých snopečků neboli otýpek, a to asi po 10-15 kouscích.
Takto připravený chřest vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15-20 minut do změknutí. Pak už jej připravujeme různými způsoby.
Chutnaly vám naše recepty s chřestem? Zkuste i další, jako třeba chřestovou polévku či chřestové rizoto.
Chřest a jeho charakteristika
Málokdo ví, že kuchyňský chřest je velmi blízce příbuzný s všeobecně známou pokojovou květinou a doplňkem vázaných kytic, kterému se běžně říká asparágus. Pro kuchyňské použití však byly vypěstovány speciální odrůdy.
Z chřestu se používají mladé dužnaté výhonky, a to buď vybělené, nebo zelené. Bílé výhonky se v kuchyni považují za cennější, ale pravda je taková, že zelené výhonky obsahují více vitamínu C. Celkově chřest obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, cukrů a bílkovin. Obsah výživných látek je velmi nízký, proto se ideálně hodí pro diety zaměřené na snížení váhy.
Nezanedbatelné nejsou ani jeho léčivé vlastnosti, protože upravuje hodnoty krevního tlaku, podporuje kardiovaskulární systém a prospívá ledvinám. Všeobecně příznivý účinek má na snížení pocitu únavy a povzbuzení organismu.