Lahodná krémová polévka z chřestu. Ztracené vejce přidává proteiny, živiny a zcela nový rozměr chuti.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 střední brambory
- 600 g zeleného chřestu bez zdřevnatělých konců stonků
- 50 g parmezánu
- 60 ml smetany na vaření
- 2 lžíce octa
- 4 vejce
Postup
- Ve středním hrnci opečte na másle najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přilijte vývar a vložte na kousky pokrájené oloupané btambory.
- Přiveďte k varu a vařte dokud brambory nezměknou, přibližně 15 minut.
- Ze stonků chřestu odřízněte špičky a dejte je bokem, zbylé stonky pokrájejte na kousky a vložte do polévky. Vařte 5 minut.
- Polévku odstavte z plotny a rozmixujte do hladka.
- Dejte zpět na sporák, přidejte nastrouhaný sýr, smetanu, osolte, opepřete a povařte.
- V malém hrnci s vroucí osolenou vodou uvaře špičky chřestu do měkka, přibližně 2 minuty.
- Špičky vyjměte a do vody přilijte ocet.
- Jedno vejce rozklepněte do misky, ve vodě s octem vytvořte vařečkou malý vír a do jeho středu vlijte vejce.
- Povařte přibližně minutu a půl – bílek by měl být tuhý a žloutek tekutý.
- Ztracené vejce vyjměte z vody a proces opakujte i s ostatními vejci.
- Polévku servírujte v misce nebo v hlubokém talíři se ztraceným vejcem a uvařenými špičkami chřestu navrchu.