Chcete se cítit jako v Itálii? Naučte se upéct a připravit si tento dokonale nadýchaný chléb ciabatta

Ciabatta je nedílnou součástí italské kuchyně a kultury. A může být součástí i vašich pokrmů, pokud se postíte do čtení tohoto článku.

Její výroba je opravdu jednoduchá a můžete si jí vychutnat snad na milion způsobů. Přečtěte si s jakými ingrediencemi jí spojit a k jakým receptům jí přidat.

Vše a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Co je to ciabatta?

Ciabatta chléb je italský chléb, který je díky své všestrannosti a výrazné chuti oblíbený i v jiných částech světa. Kolem Itálie si vynález tohoto chleba nárokuje mnoho regionů a v různých oblastech se pečou různé varianty.

V italštině ciabatta znamená „pantoflíček“. Název je odkazem na tvar, který trochu připomíná pantofle. Chléb je tvarem nízký, široký a dlouhý, díky čemuž se ideálně hodí na sendviče.

Podává se opečený s olivovým olejem a jinými omáčkami, protože pečivo velmi dobře absorbuje tekutiny. Z opečené ciabatty se také dělají výborné krutony do salátů nebo polévek. Stejně jako většina pečiva i ciabatta nejlépe chutná, když je čerstvá.

Nadýchaný italský chléb nakrájený na tenké plátky.
Zdroj: veggiesociety.com

Historie ciabatty

Francesco Favaron, pekař z Verony, ve spolupráci s majitelem velkého mlýna na mouku v oblasti Polesine, vyrobili poprvé v roce 1982 ciabattu, kterou známe dnes.

Tato spolupráce vznikla, protože italští pekaři byli zoufalí. Bagety dovezené z Francie ohrožovaly italské pekaře. Bylo potřeba přijít s konkurence schopným chlebem, takže po týdnech testování směsí na těsto, pečení a kombinování již existujících receptur přišli s ciabattou.

Někteří pekaři přidávají do svého chleba ciabatta před pečením bylinky, olej nebo olivy, čímž vzniká chléb, který mírně připomíná focacciu. Jiní jej mohou vyrábět z mléka a k dispozici je také celozrnná verze.

Hromada nakrájených upečených a voňavých ciabatt.
Zdroj: alexandracooks.com

Nutriční hodnoty ciabatty (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
 140 kcal 29 g0 g 0,5 g  0 g 5 g1 g  320 mg

Recept na domácí ciabattu

Ingredience

Na kvásek

  • 200 g chlebové mouky
  • 200 ml vody pokojové teploty
  • ¼ lžičky instantního droždí

Na těsto

  • 350 g chlebové mouky
  • 240 ml vody pokojové teploty
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky instantního droždí

Postup

  • Smíchejte mouku, droždí a vodu ve velké míse. Míchejte vařečkou, dokud nebude dobře promíchaná a bez hrudek.
  • Mísu zakryjte plastovou fólií a nechte uležet při pokojové teplotě alespoň 15 hodin. Čím déle necháte těsto uležet, tím více chuti a struktury bude výsledný mít chléb.
Recept a postup jak si doma upéct italský chléb.
Zdroj: bakedbyanintrovert.com
  • V míse stojanového mixéru smíchejte kvásek s další moukou, vodou, solí a droždím. Těsto hněťte, dokud se těsto nebude lepit na stěny mísy. Těsto bude velmi měkké, to je u ciabatty normální.
  • Těsto přendejte do velké mísy vymazané olivovým olejem. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout. Mokrýma rukama na těsto jemně nadzvedněte a přeložte těsto přes sebe. Překlopte těsto tak, aby vrchní část byla nyní vespodu.
  • Mísu zakryjte a nechte těsto 45 minut kynout. Proces skládání opakujte ještě dvakrát a po každém nechte dalších 45 minut odpočívat.
Recept a postup jak si doma upéct italský chléb.
Zdroj: bakedbyanintrovert.com
  • Těsto přendejte na dobře pomoučený povrch a vrch těsta bohatě pomoučněte. Opatrně s těstem, abyste vytvořili čtverec.
  • Na vršek těsta nevyvíjejte žádný tlak, jinak se vyfoukne. Čtverec rozřízněte na polovinu a každou polovinu jemně vytvarujte do bochníku.
Recept a postup jak si doma upéct italský chléb.
Zdroj: bakedbyanintrovert.com
  • Každý bochník přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Bochníky přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout při pokojové teplotě.
Zdroj: bakedbyanintrovert.com
  • V troubě si na 200 stupňů předehřejeme plech, na kterém budeme ciabattu péct.
  • Bochníky lehce postříkejte vodou. Poté opatrně bochníky na rozehřátý plech v troubě. Pečte 25-30 minut.
  • Je důležité péct v na režim horkého vzduchu, aby vznikla křupavá zlatá kůrka. To uděláte umístěním plechu na nejnižší stojan. Před vložením bochníku do trouby přidejte do plechu několik kostek ledu. Během prvních minut pečení se led rozpustí a troubu zapaří.
Recept a postup jak si doma upéct italský chléb, hotový upečený chléb.
Zdroj: bakedbyanintrovert.com

S čím ciabattu podávat?

Jedním z nejčastějších použití ciabatty je grilovaný italský sendvič známý jako panini. Panini se skládá z masa, sýra a zeleniny, které jsou umístěny na chléb a ohřívány grilu.

Antipasty je italský termín, který označuje malé předkrmy, které se podávají před jídlem. Pokrmem, který je často součástí tradičního italského předkrmu, je chléb ciabatta podávaný s olivovým olejem s nasekanými bylinkami.

Ciabatta může být také použita k výrobě krutonů, které se servírují na saláty, aby poskytly křupavou texturu a chuť. Chléb se nakrájí na kousky, přidá se do olivového oleje a česneku nebo jiného koření a následně se smaží.

Další tipy jak ciabattu servírovat

Ciabatta s česnekem a bazalkou
Ciabatta pizzy se skaramelizovanou cibulí
Ciabatta s mozzarellou a salámem (připravte si tyto italské mozzarellové saláty)
Ciabatta se slaninou a rajčaty
Ciabatta s chorizem
Grilované kuře na paprice s ciabattou (nebo zkuste tyto lahodné saláty s kuřecím masem)
Ciabatta s cuketou a kozím sýrem (chléb můžete přikusovat i k těmto fantastickým salátům s cuketou)
Fazolový salát s vejcem, slaninou a opečenou ciabattou
Tapenádové toasty
Ciabatty s hovězím masem (připravte si trhané hovězí podle těchto receptů)
Variace receptů s nadýchaným italským chlebem.
Zdroj: Befunky.com

Rozdíl mezi ciabattou a francouzskou bagetou

Ciabatta

Ciabatta se vyrábí z pšeničné mouky, vody, soli, droždí a olivového oleje. K vytvoření podlouhlého, zploštělého bochníku chleba používá velmi vlhké těsto.

Bageta

Bagety tu byly dávno před chlebem ciabatta. Tento francouzský chléb se vyrábí z pšeničné mouky, vody, droždí a soli. Bagety jsou dlouhé, hubené bochníky chleba, které existují již od 18. století. Receptura se za tu dobu trochu vyvinula, ale tvar a konzistence zůstaly téměř stejné. Bagety se podávají s řadou francouzských jídel a lidé si je vychutnávají po celém světě.

Jaký je rozdíl mezi italským chlebem a francouzskou bagetou.
Zdroj: Befunky.com

Jak ciabattu skladovat?

Pro krátkodobé skladování (2-3 dny) uchovávejte ciabattu zabalenou v hliníkové nebo potravinářské fólii a skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě. Pro dlouhodobější skladování byste měli ciabattu zmrazit.

Pokojová teplota je vždy nejlepší, pokud si chcete chléb uchovat jen několik dní. Pokud chcete zachovat co nejvíce křupavosti, musíte kolem chleba umožnit cirkulaci vzduchu. Neuchovávejte to v něčem vzduchotěsném.

Můžeme ciabattu zmrazit?

Mražení je skvělý způsob, jak chléb uchovat čerstvý. Chcete-li chléb zmrazit, počkejte alespoň pět hodin po jeho upečení, poté bochník těsně zabalte do plastové fólie a vložte do mrazicího sáčku. Zmrazte až na tři měsíce.

Jak ciabattu rozmrazit a ohřát?

Chcete-li ciabattu rozmrazit, nechte ji zabalenou na lince několik hodin. Nebo ji můžete ohřát rovnou zmraženou, kdy zmrazené bochníky zahřejte v troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Plátky chleba mohou jít přímo do toustovače nebo mikrovlnné trouby.

Během odmrazování nechte ciabattu v jejím obalu, aby v ní zůstalo co nejvíce vlhkosti. Pokud ciabattu rozbalíte, veškerá vlhkost unikne a vám zůstane smutná, suchá ciabatta.

Použité zdroje

CIABATTA BREAD:ULTIMATE RUSTIC ITALIAN BREAD RECIPE TUTORIAL, Marisa Franca, All Our Way
What is Ciabatta Bread?, Mary McMahon, Delighted Cooking 19. 03. 2022
CIABATTA VS BAGUETTE, blog Food Italian Recipes, Bricco Salumeria 30. 04. 2021
How To Store & Reheat Ciabatta Bread To Keep It Soft & Fresh, Veronica Fletcher, Pantry & Larder 27. 02. 2022