Cibulačka se žampiony

Cibulačka se žampiony

Padla na vás malá deprese a nic moc vás nebaví, protože je vám stále zima? S tím si poradí vynikající podzimní polévky, po kterých se budete olizovat až na hlavě. Perfektně prohřejí celé tělo, skvěle chutnají a jejich příprava je naprostá hračka.

Ingredience:

  • 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 velké žluté nebo hnědé cibule nakrájené nahrubo
  • 450 g rozpůlených žampionů
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 malý bobkový list
  • 1 a 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 4 široké proužky čerstvé citronové kůry
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 snítky rozmarýnu (otrhat lístky)
  • 5 oloupaných stroužků česneku
  • 7 hrnků vody
  • 1 bochník chleba natrhaný na 4 cm kousky

Postup:

  • Ve velkém hrnci zahřejeme na středním stupni 1/4 hrnku oleje, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme cca 25, aby byla zlatavě hnědá.
  • Přihodíme houby, tymián, bobkový list, dochutíme 1 lžičkou soli a vaříme 10 minut, přičemž v průběhu vaření seškrabujeme zhnědlé kousky ze dna pánve.
  • Jakmile jsou houby zhnědlé a odpaří se voda, přilijeme bílé víno, přidáme citronovou kůru a za neustálého míchání necháme vařit dalších 5 minut. Cibule musí vypadat jako džem.
  • Přilijeme všech 7 hrnků vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí, aby se polévka mohla vařit.
  • Po 40 minutách vaření zašleháme hořčici a sójovou omáčku. Dochutíme solí a pepřem.
  • Mezitím co se polévka vaří, předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
  • Lístky rozmarýnu spolu s česnekem rozmixujeme v kuchyňském robotu nadrobno.
  • Přendáme do větší mísy, vmícháme 1/2 lžičky soli, přilijeme zbývající olej a přihodíme nakrájený chléb. Promícháme, aby se směs dostala všude.
  • Chléb rozprostřeme na plech s papírem, olej necháme v míse na potom.
  • Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut do zlatohnědé barvy.
  • Hotové krutony vrátíme zpět do mísy a promícháme s olejem.
Houbová a cibulová polévka s česnekovými krutony ciabatta.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.