Padla na vás malá deprese a nic moc vás nebaví, protože je vám stále zima? S tím si poradí vynikající podzimní polévky, po kterých se budete olizovat až na hlavě. Perfektně prohřejí celé tělo, skvěle chutnají a jejich příprava je naprostá hračka.
Ingredience:
- 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 velké žluté nebo hnědé cibule nakrájené nahrubo
- 450 g rozpůlených žampionů
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 1 malý bobkový list
- 1 a 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 4 široké proužky čerstvé citronové kůry
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 snítky rozmarýnu (otrhat lístky)
- 5 oloupaných stroužků česneku
- 7 hrnků vody
- 1 bochník chleba natrhaný na 4 cm kousky
Postup:
- Ve velkém hrnci zahřejeme na středním stupni 1/4 hrnku oleje, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme cca 25, aby byla zlatavě hnědá.
- Přihodíme houby, tymián, bobkový list, dochutíme 1 lžičkou soli a vaříme 10 minut, přičemž v průběhu vaření seškrabujeme zhnědlé kousky ze dna pánve.
- Jakmile jsou houby zhnědlé a odpaří se voda, přilijeme bílé víno, přidáme citronovou kůru a za neustálého míchání necháme vařit dalších 5 minut. Cibule musí vypadat jako džem.
- Přilijeme všech 7 hrnků vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí, aby se polévka mohla vařit.
- Po 40 minutách vaření zašleháme hořčici a sójovou omáčku. Dochutíme solí a pepřem.
- Mezitím co se polévka vaří, předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
- Lístky rozmarýnu spolu s česnekem rozmixujeme v kuchyňském robotu nadrobno.
- Přendáme do větší mísy, vmícháme 1/2 lžičky soli, přilijeme zbývající olej a přihodíme nakrájený chléb. Promícháme, aby se směs dostala všude.
- Chléb rozprostřeme na plech s papírem, olej necháme v míse na potom.
- Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut do zlatohnědé barvy.
- Hotové krutony vrátíme zpět do mísy a promícháme s olejem.