Cibulový koláč

Cibulový koláč

Máte doma přebytek cibule? Co jí takhle spotřebovat na slaný koláč s cibulí? Výsledek stojí za to. Inspirujte se!

Ingredience na těsto

  • 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody

Ingredience na karamelizovanou cibulku

  • 5 červených cibulí nakrájených na proužky
  • půl až 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • lžíce olivového oleje

Ingredience na náplň

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce a 1 bílek
  • 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)

Postup na těsto

  • Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
  • Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
  • Z těsto by měla být konzistentní koule.
  • Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

Postup na náplň

  • V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plamenu restujeme asi 10 minut.
  • Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
  • Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
  • Předehřejeme troubu na 200°C.
  • Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
  • Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
  • Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
  • Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
  • Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
  • Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
  • Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.
Slaný koláč s karamelizovanou cibulí.
Zdroj: taste.com.au

Tip: Skvělá karamelizovaná cibulka se vám povede na pánvi s nepřilnavým povrchem od Tescomy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.