Příprava: 30 minut
Vaření: 35 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
Těsto
- 25 dkg hladké mouky
- 25 dkg měkkého tvarohu
- 25 dkg másla nebo tuku
- sůl
Náplň
- 50 dkg cibule
- 50 dkg jablek
- 15 dkg anglické slaniny
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- 2 dl zakysané smetany
- 1 dl sladké smetany
- 10 dkg strouhaného eidamu.
Postup receptu
- Z uvedených surovin připravíme vláčné hladké těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme je asi hodinu odležet v chladničce
- Mezitím připravíme náplň
- Oloupaná jablka a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky
- Ihned je promícháme s citronovou šťávou aby nezhnědla
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na rozškvařené slanině
- Do horké cibulové směsi přidáme máslo pro zjemnění, odstavíme a dochutíme solí a pepřem
- Můžeme použít i některou z oblíbených kořenících směsí
- Vejce rozšleháme se zakysanou i sladkou smetanou a podle chuti osolíme
- Těsto vyjmeme z ledničky a rozválíme je na plát velikosti plechu
- Těsto přeneseme do tukem vymazaného hlubšího plechu a okraje trochu povytáhneme
- Posypeme připravenými jablky, na ně navršíme cibulovou náplň a vše zalijeme ochucenou smetanou
- Pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200°C
- Koláč podáváme teplý i studený