Cibulový koláč má spousta lidí zafixovaný jako typicky podzimní pokrm, ke kterému se skvěle hodí lahodné mladé víno. V případě tohoto receptu byl tento slaný dort vyzdvihnut na mnohem vyšší úroveň.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g neslaného čerstvého másla
- 150 ml vlažného teplého mléka
- 1 lžička instantního droždí
- 1/4 lžičky soli
Náplň:
- 500 g cibule
- 50 g másla
- 300 g zakysané smetany
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- 75 g slaniny na kostičky
- Špetka mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
Postup:
- Začneme tím, že si připravíme těsto.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, teplé mléko a instantní droždí.
- Lehce promícháme a osolíme.
- Poté vezmeme ruční mixér a na nejvyšší rychlost šleháme po dobu 5 minut.
- Zakryjeme mísu utěrkou a postavíme na teplé místo, aby těsto trochu nakynulo.
- Mezitím si na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu.
- Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
- K cibuli přidáme máslo, zakysanou smetanu a polovinu osmažené slaniny.
- V malé misce našleháme vejce a přilijeme do mísy k cibuli.
- Přisypeme hladkou mouku a znovu zamícháme, aby byla směs hladká.
- Jakmile těsto nakyne, rozválíme ho na velikost formy tak, aby dosahovalo do poloviny formy.
- Na to rozprostřeme připravenou směs a důkladně uhladíme.
- Povrch posypeme druhou polovinou smažené slaniny a vložíme do trouby předehřáté na 225 stupňů.
- Pomocí špejle se ujistíme, že je dort dostatečně propečený, teprve potom ho vyjmeme z trouby.
- Můžeme servírovat ještě teplé, nebo počkat, až dort vychladne.