Směs rozmanitého koření a bylinek dodá polévce nejen intenzivní chuť, ale také vůni. Při zdobení se fantazii meze nekladou.
Ingredience:
- 1000 g příčně rozřezané hovězí kližky
- 1500 g hovězích kostí
- 2 kardamomové lusky
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 čajová lžička fenyklového semínka
- 1 PL soli
- 350 g sušených plochých rýžových nudlí
- 300 g svíčkové
Možnosti zdobení
- 1 svazek čerstvé máty
- 1 hrst česnekové pažitky
- 4 jarní cibulky
- prolisovaný česnek
- 2 PL mletého zázvoru
- sójová omáčka
- směs balzamikového a jablečného octa v poměru 2:1
- sušené chilli vločky
- mletý opražený sečuánský pepř
- nakládané chilli papričky
Postup:
- Vývar uvařte nejsnáze v tlakovém hrnci. Vložte do něj hovězí kližku, kosti, kardamom, badyán a fenykl a přidejte sedm až osm šálků vody.
- Uzavřete pokličku a přiveďte hrnec k vysokému tlaku. Podle potřeby upravte teplotu, abyste udrželi tlak. Nechte vařit pod vysokým tlakem po dobu 20 minut a poté vypněte ohřev.
- Na chladném hořáku nechte 15 minut přirozeně snižovat tlak a poté pokličku uvolněte.
- Při vaření v běžném hrnci přiveďte kližku, kosti a 12 šálků vody k varu. Před přidáním koření slijte případnou pěnu na povrchu. Upravte teplotu a vařte 3 až 4 hodiny.
- Bez ohledu na způsob vaření po dokončení vývaru vyjměte maso z hrnce a nechte vychladnout.
- Vývar přeceďte přes jemné sítko.
- Odstraňte tolik tuku, kolik chcete, a přidejte sůl. Měli byste mít asi 8 šálků vývaru.
- V hrnci s vroucí vodou uvařte nudle podle návodu.
- Nudle sceďte a rozdělte do misek.
- Navrch naaranžujte tenké plátky vařeného hovězího masa a syrové svíčkové.
- Vývar přiveďte k varu a do každé misky nalijte horký vývar.
- Polévka pho se podává ozdobená bylinkami, kořením a dalšími ingrediencemi.
Další oblíbenou variantou asijských polévek jsou ty s čínskými houbami. Inspirujte se našimi recepty na pekingské polévky!