Tato skvělá bábovka ochucená citronovou kůrou a šťávou, přelitá jemnou citronovou polevou, je dokonalým moučníkem pro všechny milovníky citronů.
Ingredience:
Na těsto:
- 3 šálky hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek podmáslí
- 2 lžíce strouhané citronové kůry
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 šálek změkčeného másla
- 2 a 1/4 šálku krystalového cukru, plus více do formy
- 3 velká vejce
Na sirup:
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 ° C a nastavte rošt do střední polohy.
- Ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse smíchejte podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Šlehejte 3 až 4 minuty na střední rychlosti máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty.
- Poté po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Mixér nechte na nízké rychlosti a vmíchejte jednu čtvrtinu moučné směsi a poté třetinu směsi podmáslí.
- Vmíchejte další čtvrtinu mouky, pak další třetinu směsi podmáslí.
- Opakujte s další čtvrtinou mouky a zbylou směsí podmáslí.
- Nakonec zašlehejte zbylou moučnou směs.
- Vše promíchejte, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience dobře zapracovány.
- 25 cm formu na bábovku důkladně vymažte rostlinným tukem.
- Vymazanou formu rovnoměrně potřete krystalovým cukrem.
- Lžící nalijte husté těsto do připravené formy a uhlaďte gumovou stěrkou.
- Pečte 65 až 75 minut, nebo dokud není bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
- Bábovku postavte na chladicí rošt.
- Opatrně přejíždějte stolním nožem po okrajích formy, mezi formou a bábovkou, aby se bábovka uvolnila z formy (nezapomeňte na středovou trubku).
- Bábovku ochlaďte ve formě po dobu deseti minut, ne déle.
- Mezitím si připravte sirup.
- V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu.
- Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu.
- Obraťte teplou bábovku na rošt.
- Pro snadné čištění zasuňte velký kus pečícího papíru, alobalu nebo papírových utěrek pod rošt.
- Bábovku postupně potířejte horkým sirupem a nechte ho vsáknout (trochu sirupu bude odkapávat, ale snažte se nespěchat, aby se většina vstřebala).
- Nechte bábovku úplně vychladnout, asi jednu hodinu.
- Když je bábovka vychladlá, opatrně ji přendejte na servírovací talíř.
- Připravte si polevu.
- Ve střední míse smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
- Podle potřeby přidejte více moučkového cukru nebo citronové šťávy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
- Naneste polevu na bábovku a nechte stékat po stranách.
Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na rychlé hrníčkové buchty na plech!