Citronová bábovka

Citronová bábovka
Příprava: 50 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 8

Tato skvělá bábovka ochucená citronovou kůrou a šťávou, přelitá jemnou citronovou polevou, je dokonalým moučníkem pro všechny milovníky citronů.

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek podmáslí
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 šálek změkčeného másla
  • 2 a 1/4 šálku krystalového cukru, plus více do formy
  • 3 velká vejce

Na sirup:

  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:                                  

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C a nastavte rošt do střední polohy.
  2. Ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu.
  4. Šlehejte 3 až 4 minuty na střední rychlosti máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty.
  5. Poté po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
  6. Mixér nechte na nízké rychlosti a vmíchejte jednu čtvrtinu moučné směsi a poté třetinu směsi podmáslí.
  7. Vmíchejte další čtvrtinu mouky, pak další třetinu směsi podmáslí.
  8. Opakujte s další čtvrtinou mouky a zbylou směsí podmáslí.
  9. Nakonec zašlehejte zbylou moučnou směs.
  10. Vše promíchejte, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience dobře zapracovány.
  11. 25 cm formu na bábovku důkladně vymažte rostlinným tukem.
  12. Vymazanou formu rovnoměrně potřete krystalovým cukrem.
  13. Lžící nalijte husté těsto do připravené formy a uhlaďte gumovou stěrkou.
  14. Pečte 65 až 75 minut, nebo dokud není bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
  15. Bábovku postavte na chladicí rošt.
  16. Opatrně přejíždějte stolním nožem po okrajích formy, mezi formou a bábovkou, aby se bábovka uvolnila z formy (nezapomeňte na středovou trubku).
  17. Bábovku ochlaďte ve formě po dobu deseti minut, ne déle.
  18. Mezitím si připravte sirup.
  19. V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu.
  20. Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu.
  21. Obraťte teplou bábovku na rošt.
  22. Pro snadné čištění zasuňte velký kus pečícího papíru, alobalu nebo papírových utěrek pod rošt.
  23. Bábovku postupně potířejte horkým sirupem a nechte ho vsáknout (trochu sirupu bude odkapávat, ale snažte se nespěchat, aby se většina vstřebala).
  24. Nechte bábovku úplně vychladnout, asi jednu hodinu.
  25. Když je bábovka vychladlá, opatrně ji přendejte na servírovací talíř.
  26. Připravte si polevu.
  27. Ve střední míse smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
  28. Podle potřeby přidejte více moučkového cukru nebo citronové šťávy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
  29. Naneste polevu na bábovku a nechte stékat po stranách.
Bábovka z citronů zalitá polevou, servírovaná na talíři.
www.onceuponachef.com

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na rychlé hrníčkové buchty na plech!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.