Užijte si tento vláčný citronový moučník plněný čerstvými borůvkami a přelitý sladkou citronovou polevou. Nejen milovníci citronu z něj budou nadšení!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 300 g čerstvých borůvek
- 1 lžíce hladké mouky
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 170 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 400 g krystalového cukru
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry
- 60 ml rostlinného oleje
- 230 g zakysané smetany, pokojové teploty
Na polevu:
- 120 g moučkového cukru
- 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Do mísy přidejte borůvky a 1 lžíci mouky a míchejte, dokud nejsou všechny borůvky obaleny moukou.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem nebo ve velké nádobě pomocí elektrického mixéru šlehejte máslo a cukr asi 4–5 minut, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
- Po jednom vmíchejte vejce a poté i vanilku.
- Pomalu vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a olej.
- Do směsi ve třech přídavcích přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou, počínaje a konče suchými ingrediencemi.
- Promíchejte každý přídavek, dávejte však pozor, abyste těsto nepřemíchali.
- Poté přidejte borůvky a jemně je vmíchejte do těsta.
- Postříkejte 25 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
- Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte 50-65 minut nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
- V případě potřeby na posledních 5–10 minut pečení volně přikryjte alobalem, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí.
- Vyjměte z trouby a nechte 30 minut chladnout ve formě na mřížce, poté bábovku překlopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Ve středně velké míse šlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud se vše dobře nespojí a ve směsi nezůstanou žádné hrudky.
- Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru, aby zhoustla.
- Polevu nalijte na bábovku a nechte asi 10-15 minut odležet, aby poleva ztuhla.
- Užijte si to!
Bábovka přímo vybízí k tomu, abyste si k ní připravili lahodnou a kvalitní kávu. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších pákových kávovarů. Který byl nejlepší?