Citronová bábovka s čerstvými borůvkami

Citronová bábovka s čerstvými borůvkami
Příprava: 20 minut Vaření: 65 minut Počet porcí: 10

Užijte si tento vláčný citronový moučník plněný čerstvými borůvkami a přelitý sladkou citronovou polevou. Nejen milovníci citronu z něj budou nadšení!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 300 g čerstvých borůvek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 170 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 400 g krystalového cukru
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 230 g zakysané smetany, pokojové teploty

Na polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Do mísy přidejte borůvky a 1 lžíci mouky a míchejte, dokud nejsou všechny borůvky obaleny moukou.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem nebo ve velké nádobě pomocí elektrického mixéru šlehejte máslo a cukr asi 4–5 minut, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
  • Po jednom vmíchejte vejce a poté i vanilku.
  • Pomalu vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a olej.
  • Do směsi ve třech přídavcích přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou, počínaje a konče suchými ingrediencemi.
  • Promíchejte každý přídavek, dávejte však pozor, abyste těsto nepřemíchali.
  • Poté přidejte borůvky a jemně je vmíchejte do těsta.
  • Postříkejte 25 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
  • Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.
  • Pečte 50-65 minut nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
  • V případě potřeby na posledních 5–10 minut pečení volně přikryjte alobalem, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí.
  • Vyjměte z trouby a nechte 30 minut chladnout ve formě na mřížce, poté bábovku překlopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Ve středně velké míse šlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud se vše dobře nespojí a ve směsi nezůstanou žádné hrudky.
  • Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.
  • Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru, aby zhoustla.
  • Polevu nalijte na bábovku a nechte asi 10-15 minut odležet, aby poleva ztuhla.
  • Užijte si to!
Citronový moučník plněný čerstvými borůvkami a přelitý sladkou citronovou polevou.
www.livewellbakeoften.com

Bábovka přímo vybízí k tomu, abyste si k ní připravili lahodnou a kvalitní kávu. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších pákových kávovarů. Který byl nejlepší?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.