Citronová buchta na plech

Citronová buchta na plech
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 8

Tento citronový moučník je vláčný, nadýchaný a plný čerstvé citronové chuti, doplněn hedvábnou polevou z citronového krémového sýru, tvarohem a plátky čerstvého citronu. A přitom je tak snadný!

Ingredience

Na buchtu:

  • 2 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 šálek másla, pokojové teploty
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronového extraktu
  • 1/2 šálku podmáslí, pokojové teploty
  • 1/2 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
  • 1 a 1/2 lžíce citronové kůry, jemně nastrouhané
  • 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy

Na polevu:

  • 226 g krémového sýra, velmi měkkého
  • 1/2 šálku másla, velmi měkkého
  • 3 šálky moučkového cukru, prosáté
  • 2 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička citronového extraktu

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175°C.
  2. Plech na pečení o rozměrech 23 x 23 cm vyložte pečícím papírem.
  3. Pečící papír nastříkejte nepřilnavým sprejem na pečení.
  4. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  5. Vyšlehejte máslo a cukr na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty.
  6. Strany a dno misky seškrábněte gumovou špachtlí a poté šlehejte dalších 30 sekund.
  7. Přidejte vejce po jednom, dobře šlehejte po každém přidání a škrábejte po stranách a dně mísy tak často, abyste zajistili rovnoměrné začlenění všech přísad.
  8. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový extrakt.
  9. Při nízké rychlosti přidejte prosáté suché přísady a šlehejte, dokud se lehce nespojí, asi 20 sekund.
  10. Nemíchejte déle, jinak bude váš koláč suchý!
  11. Přestaňte míchat, když stále vidíte hrudky a pruhy suchých přísad.
  12. Vypněte mixér.
  13. Přidejte podmáslí, zakysanou smetanu, citronovou kůru a citronovou šťávu.
  14. Zapněte mixér na nejnižší rychlost a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  15. Vypněte mixér, nalijte těsto na připravený plech a pomocí stěrky vrch jemně uhlaďte.
  16. Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut, dokud nebude vršek pevný, zlatohnědý a špejle vložená doprostřed buchty nevyjde čistá.
  17. Plech položte na chladicí rošt a před nanesením polevy nechte úplně vychladnout.
  18. Mezitím si připravte polevu.
  19. V míse stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs zcela hladká; asi 2 minuty.
  20. Snižte rychlost na minimum a postupně přidávejte prosátý moučkový cukr.
  21. Jakmile je přidán veškerý cukr, přidejte citronovou šťávu a citronový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  22. Zvyšte rychlost na středně vysokou rychlost a šlehejte 2 minuty.
  23. Vychladlou buchtu potřete polevou a podle potřeby ozdobte tvarohem a plátky čerstvého citronu.
Citronový řez ozdobený krémem a čerstvým citronem, servírovaný na talířku.
www.bakerbynature.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.