Tento citronový moučník je vláčný, nadýchaný a plný čerstvé citronové chuti, doplněn hedvábnou polevou z citronového krémového sýru, tvarohem a plátky čerstvého citronu. A přitom je tak snadný!
Ingredience
Na buchtu:
- 2 a 3/4 šálku hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 1 šálek másla, pokojové teploty
- 2 šálky krystalového cukru
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronového extraktu
- 1/2 šálku podmáslí, pokojové teploty
- 1/2 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
- 1 a 1/2 lžíce citronové kůry, jemně nastrouhané
- 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
Na polevu:
- 226 g krémového sýra, velmi měkkého
- 1/2 šálku másla, velmi měkkého
- 3 šálky moučkového cukru, prosáté
- 2 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Plech na pečení o rozměrech 23 x 23 cm vyložte pečícím papírem.
- Pečící papír nastříkejte nepřilnavým sprejem na pečení.
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Vyšlehejte máslo a cukr na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty.
- Strany a dno misky seškrábněte gumovou špachtlí a poté šlehejte dalších 30 sekund.
- Přidejte vejce po jednom, dobře šlehejte po každém přidání a škrábejte po stranách a dně mísy tak často, abyste zajistili rovnoměrné začlenění všech přísad.
- Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový extrakt.
- Při nízké rychlosti přidejte prosáté suché přísady a šlehejte, dokud se lehce nespojí, asi 20 sekund.
- Nemíchejte déle, jinak bude váš koláč suchý!
- Přestaňte míchat, když stále vidíte hrudky a pruhy suchých přísad.
- Vypněte mixér.
- Přidejte podmáslí, zakysanou smetanu, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Zapněte mixér na nejnižší rychlost a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Vypněte mixér, nalijte těsto na připravený plech a pomocí stěrky vrch jemně uhlaďte.
- Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut, dokud nebude vršek pevný, zlatohnědý a špejle vložená doprostřed buchty nevyjde čistá.
- Plech položte na chladicí rošt a před nanesením polevy nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu.
- V míse stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo na středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs zcela hladká; asi 2 minuty.
- Snižte rychlost na minimum a postupně přidávejte prosátý moučkový cukr.
- Jakmile je přidán veškerý cukr, přidejte citronovou šťávu a citronový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Zvyšte rychlost na středně vysokou rychlost a šlehejte 2 minuty.
- Vychladlou buchtu potřete polevou a podle potřeby ozdobte tvarohem a plátky čerstvého citronu.