Citronová buchta s mákem bez lepku

Citronová buchta s mákem bez lepku
Příprava: 25 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 12

V každém kousku tohoto citronového moučníku s mákem je neuvěřitelné kouzlo. Kouzlo citronové kůry, máku, vlhkého a nadýchaného těsta a osvěžující citronové polevy, která vše krásně spojuje. Navíc je tak jednoduchý!

Ingredience

Na buchtu:

  • 1 a 2/3 šálku bílé směsi bez lepku (např. Doves Farm Freee)
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy (vynechte, pokud vaše moučná bezlepková směs již obsahuje xanthan)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek krystalového cukru
  • špetka soli
  • kůra ze 3 citronů
  • 2 lžíce máku
  • 226 g změkčeného másla
  • 4 střední vejce, pokojové teploty
  • 1/2 šálku mléka, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
  • 6 lžic citronové šťávy, čerstvě vymačkané

Na citronovou polevu:

  • 1 šálek prosátého moučkového cukru
  • 6 lžic citronové šťávy, čerstvě vymačkané

Na posypání:

  • mák na posypání

Postup                                       

  1. Troubu předehřejte na 180°C a vyložte si čtvercovou formu na pečení 20×20 cm pečicím papírem.
  2. Do velké mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, xantanovou gumu a prášek do pečiva.
  3. Přidejte cukr, sůl, citronovou kůru a mák a promíchejte, dokud se vše nespojí.
  4. Přidejte změklé máslo a pomocí stolního mixéru s lopatkovým nástavcem zapracujte máslo do suchých přísad, dokud nevznikne směs připomínající hrubou strouhanku (nebo hrubý písek).
  5. V samostatné misce smíchejte vejce, mléko, vanilku a citronovou šťávu.
  6. Přidejte mokré přísady do suché směsi s máslem a dobře promíchejte.
  7. Těsto přendejte do vyložené formy na pečení, uhlaďte vršek a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut nebo dokud buchta nevykyne, nezezlátne nahoře a dovnitř vložené párátko nevyjde čisté.
  8. Pokud buchta začne hnědnout příliš rychle, přikryjte ji alobalem a pokračujte v pečení, dokud nebude hotová.
  9. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z formy a nechte na chladicím roštu zcela vychladnout.
  10. Připravte si polevu.
  11. Moučkový cukr a 6 lžic citronové šťávy promíchejte, dokud nezískáte hustou směs. (Můžete přidat více citronové šťávy, aby byla poleva tekutější, nebo více moučkového cukru, aby byla hustší, podle potřeby.)
  12. Zchladlou buchtu pokapejte citronovou polevou, rovnoměrně rozetřete po vrchu lžící a nechte okapat po stranách.
  13. Když je poleva polosuchá, posypte buchtu mákem.
  14. Užijte si to!
Buchta s citrony a mákem bez lepku, nakrájená na čtverečky.
www.theloopywhisk.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty bez lepku na slané i sladké pečení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.