V každém kousku tohoto citronového moučníku s mákem je neuvěřitelné kouzlo. Kouzlo citronové kůry, máku, vlhkého a nadýchaného těsta a osvěžující citronové polevy, která vše krásně spojuje. Navíc je tak jednoduchý!
Ingredience
Na buchtu:
- 1 a 2/3 šálku bílé směsi bez lepku (např. Doves Farm Freee)
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 1/2 lžičky xanthanové gumy (vynechte, pokud vaše moučná bezlepková směs již obsahuje xanthan)
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 šálek krystalového cukru
- špetka soli
- kůra ze 3 citronů
- 2 lžíce máku
- 226 g změkčeného másla
- 4 střední vejce, pokojové teploty
- 1/2 šálku mléka, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
- 6 lžic citronové šťávy, čerstvě vymačkané
Na citronovou polevu:
- 1 šálek prosátého moučkového cukru
- 6 lžic citronové šťávy, čerstvě vymačkané
Na posypání:
- mák na posypání
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C a vyložte si čtvercovou formu na pečení 20×20 cm pečicím papírem.
- Do velké mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, xantanovou gumu a prášek do pečiva.
- Přidejte cukr, sůl, citronovou kůru a mák a promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte změklé máslo a pomocí stolního mixéru s lopatkovým nástavcem zapracujte máslo do suchých přísad, dokud nevznikne směs připomínající hrubou strouhanku (nebo hrubý písek).
- V samostatné misce smíchejte vejce, mléko, vanilku a citronovou šťávu.
- Přidejte mokré přísady do suché směsi s máslem a dobře promíchejte.
- Těsto přendejte do vyložené formy na pečení, uhlaďte vršek a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut nebo dokud buchta nevykyne, nezezlátne nahoře a dovnitř vložené párátko nevyjde čisté.
- Pokud buchta začne hnědnout příliš rychle, přikryjte ji alobalem a pokračujte v pečení, dokud nebude hotová.
- Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z formy a nechte na chladicím roštu zcela vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Moučkový cukr a 6 lžic citronové šťávy promíchejte, dokud nezískáte hustou směs. (Můžete přidat více citronové šťávy, aby byla poleva tekutější, nebo více moučkového cukru, aby byla hustší, podle potřeby.)
- Zchladlou buchtu pokapejte citronovou polevou, rovnoměrně rozetřete po vrchu lžící a nechte okapat po stranách.
- Když je poleva polosuchá, posypte buchtu mákem.
- Užijte si to!
Inspirujte se i našimi dalšími recepty bez lepku na slané i sladké pečení.