Tyto citronové řezy s polevou z mascarpone a strouhaným kokosem jsou prostě nejlepší! Skvěle se hodí na jakýkoli večírek jako luxusní pohoštění, kterým ohromíte všechny hosty.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky
- ¾ šálku cukru
- 1 lžička soli
- 2 šálky opečeného strouhaného kokosu
- 110 g másla nakrájeného na kostky
Na náplň:
- 3 šálky cukru
- 8 vajec
- ¾ šálku čerstvé citronové šťávy
- kůra ze dvou citronů
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Na polevu:
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 230 g mascarpone
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- ½ šálku moučkového cukru
Na ozdobu:
- 3 šálky strouhaného kokosu
- kůra z 1 citronu
- ¼ plátku citronu na každý řez (volitelně)
Postup
- Promíchejte všechny suché ingredience na těsto v kuchyňském robotu.
- Přidejte máslo a míchejte, dokud nevznikne zrnité těsto.
- Natlačte těsto na máslem vymazaný a moukou vysypaný velký plech (použijte pečicí papír, jinak se těsto z formy špatně sundává).
- Těsto pečte při 175 stupních Celsia 10 minut do světle hněda.
- Vložte ingredience na náplň do procesoru a rozmixujte.
- Nalijte náplň na horké těsto a pečte při 175 stupních, dokud mírně nezhnědne a neztuhne, 25-30 minut.
- Koláč vyndejte, nechte vychladit a dejte do mrazáku, aby pevně ztuhl a vychladl.
- Připravte si polevu.
- Smetanu vyšlehejte do tuha.
- Přidejte vanilkový extrakt a moučkový cukr.
- Vmíchejte mascarpone.
- Vychladlý koláč potřete polevou a posypte kokosem.
- Zmrazte, sundejte z plechu a nakrájejte na řezy.
- Ozdobte citronovou kůrou a na každý řez položte 1/4 plátku citronu (volitelně).
- Užijte si to!