Netradiční varianta tohoto oblíbeného nepečeného cukroví se svěží citronovou chutí. Vyzkoušejte, uvidíte, že si pochutnáte!
Ingredience:
Základ úlků
- 1 šálek hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 6 PL másla
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Úlky
- 200 g piškotů
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/2 šálku másla
- 3 čajové lžičky kakaového prášku
- 1 bílek
- 3 čajové lžičky slazeného kondenzovaného mléka
Náplň
- 1/3 šálku másla
- 1 žloutek
- 4 PL moučkového cukru
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1 čajová lžička medu
Postup:
- V samostatné míse prosejte mouku s práškem do pečiva.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do krémové konzistence.
- Přidejte žloutek a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Všlehejte citronovou šťávu a na závěr přidejte též suché přísady.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu vychladnout do chladničky.
- Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte základy pro včelí úly.
- Pečte přibližně 10 minut.
- Pomocí mixéru či robotu rozmixujte piškoty na prášek.
- Přidejte moučkový cukr a kakaový prášek a pulzováním vše spojte.
- Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka.
- Následně všlehejte též bílek a kondenzované mléko.
- Nádobu se směsí přikryjte a dejte na 30 minut do chladničky.
- V mezidobě si připravte náplň.
- Vložte všechny ingredience, tedy máslo, žloutek, cukr, citronovou šťávu a med, do mísy a vyšlehejte dohladka.
- Formičky na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a vtlačte do nich vychlazené těsto.
- V těstu následně udělejte důlek a ten vyplňte citronovou náplní.
- Na závěr úl uzavřete upečenou základnou.
- Úly z formiček vyjměte a vložte do chladničky ztuhnout.
- Před podávání lze vosí hnízda posypat moučkovým cukrem.