Jednoduchá buchta na plech s vůní citronu a lahodnou chutí borůvek je naprosto perfektní v kombinaci s polevou z mascarpone, která je zde doslova třešničkou na dortu.
Ingredience
Na buchtu:
- 225 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky (kterou smíchejte s 2 lžičkami prášku do pečiva a lžičkou soli)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 velká vejce
- 225 g másla, pokojové teploty
- 3 lžíce mléka
- kůra z 1-2 citronů, podle velikosti
- 150 g borůvek
Na polevu:
- 250 ml smetany deluxe
- 225 g mascarpone
- 100 g krupicového cukru
Na ozdobu:
- 100 g borůvek
- kůra z 1 citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Vyložte obdélníkovou formu na pečení (30 cm x 23 cm) pečícím papírem.
- Všechny suché přísady dejte do velké mísy a zadní stranou lžíce udělejte ve směsi ďůlek.
- Přidejte vejce, máslo, mléko a citronovou kůru a ručním mixérem šlehejte, dokud se vše dobře nespojí, asi 2 minuty.
- Jemně vmíchejte 150 g borůvek.
- Směs nalijte do vyloženého plechu, vložte do trouby na střední mřížku a pečte 35 minut, dokud buchta nebude nahoře zlatavá.
- Nechte úplně vychladnout.
- Vyšlehejte smetanu tak, aby vznikly tuhé špičky.
- V jiné míse vyšlehejte mascarpone s cukrem do hladka.
- Šlehačku jemně vmíchejte do směsi mascarpone.
- Rozetřete na vychladlou buchtu.
- Posypte koláč zbylými borůvkami a citronovou kůrou a nakrájejte na čtverečky.