Citronový cheesecake

Citronový cheesecake
Příprava: 30 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 12

Oblíbený sýrový koláč v osvěžující citronové variantě.

INGREDIENCE:

Na korpus:

  • 300 g vanilkových sušenek
  • 110 g rozpuštěného másla
  • 35 g cukru

Na krém:

  • 678 g krémového sýru
  • 1 hrnek cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 240 ml zakysané smetany
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 4 velká vejce

Citronová poleva:

  • 6 lžic citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • ⅔ hrnku cukru
  • 6 velkých vaječných žloutků
  • 5 lžic másla
  • špetka soli

Ozdoba:

  • 180 ml vychlazené smetany ke šlehání
  • 6 lžic cukru moučky
  • ½ lžičky vanilky

POSTUP:

  • Sušenky si rozmixujte spolu s máslem a cukrem. 
  • Korpusem vyložte dortovou formu (cca 23 cm velkou) a stlačte. 
  • Dejte péct na 160°C na 10 minut.
  • Mezitím si nachystejte krém smícháním krémového sýra s cukrem, moukou.
  • Šlehejte na nízké otáčky. 
  • Pak přidejte zakysanou smetanu, citronovou kůru a šťávu. 
  • Přidejte vejce jedno po druhém a důkladně promíchejte.
  • Náplň rozprostřete na korpus, formu obalte zespod do alobalu a připravte si vodní lázeň. 
  • Najděte nádobu vhodnou do trouby a naplňte ji vodou tak, aby forma byla ponořená zhruba do poloviny. 
  • Dejte péct na 150°C na dobu 50 minut. 
  • Pak vypněte troubu a nechte dojít ještě dalších 15 minut. 
  • Pak pootevřete dvířka a nechte dalších 20 minut. 
  • Pak ji vytáhněte z trouby i s lázní a nechte chladit ještě 15 minut. 
  • Celý proces je důležitý, aby cheesecake teplotním šokem nepopraskal. 
  • Nechte jej ještě 6-7 hodin zchladit v lednici, ideálně přes noc. 
  • Další den se můžete pustit do jeho zdobení. 
  • Ingredience na polevu si smíchejte v kovové misce a zahřívejte nad vodní lázní. 
  • Během zahřívání míchejte a občas nechte odejít páru, aby nedošlo ke sražení polevy. 
  • Míchejte do tuha tak, aby poleva dosáhla zhruba 70°C. 
  • Nechte chvíli zchladit, a pak polijte zchlazený cheesecake.
  • Nakonec si vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do husta a ozdobte okraje cheeesecaku. 
  • Dejte opět do lednice ke ztuhnutí. 
Cheesecake s citronem a polevou.
mybakingaddiction.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.