Oblíbený sýrový koláč v osvěžující citronové variantě.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 300 g vanilkových sušenek
- 110 g rozpuštěného másla
- 35 g cukru
Na krém:
- 678 g krémového sýru
- 1 hrnek cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 240 ml zakysané smetany
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 4 velká vejce
Citronová poleva:
- 6 lžic citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- ⅔ hrnku cukru
- 6 velkých vaječných žloutků
- 5 lžic másla
- špetka soli
Ozdoba:
- 180 ml vychlazené smetany ke šlehání
- 6 lžic cukru moučky
- ½ lžičky vanilky
POSTUP:
- Sušenky si rozmixujte spolu s máslem a cukrem.
- Korpusem vyložte dortovou formu (cca 23 cm velkou) a stlačte.
- Dejte péct na 160°C na 10 minut.
- Mezitím si nachystejte krém smícháním krémového sýra s cukrem, moukou.
- Šlehejte na nízké otáčky.
- Pak přidejte zakysanou smetanu, citronovou kůru a šťávu.
- Přidejte vejce jedno po druhém a důkladně promíchejte.
- Náplň rozprostřete na korpus, formu obalte zespod do alobalu a připravte si vodní lázeň.
- Najděte nádobu vhodnou do trouby a naplňte ji vodou tak, aby forma byla ponořená zhruba do poloviny.
- Dejte péct na 150°C na dobu 50 minut.
- Pak vypněte troubu a nechte dojít ještě dalších 15 minut.
- Pak pootevřete dvířka a nechte dalších 20 minut.
- Pak ji vytáhněte z trouby i s lázní a nechte chladit ještě 15 minut.
- Celý proces je důležitý, aby cheesecake teplotním šokem nepopraskal.
- Nechte jej ještě 6-7 hodin zchladit v lednici, ideálně přes noc.
- Další den se můžete pustit do jeho zdobení.
- Ingredience na polevu si smíchejte v kovové misce a zahřívejte nad vodní lázní.
- Během zahřívání míchejte a občas nechte odejít páru, aby nedošlo ke sražení polevy.
- Míchejte do tuha tak, aby poleva dosáhla zhruba 70°C.
- Nechte chvíli zchladit, a pak polijte zchlazený cheesecake.
- Nakonec si vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do husta a ozdobte okraje cheeesecaku.
- Dejte opět do lednice ke ztuhnutí.