Citronový dort

Citronový dort

Svěžest citronu udělá tento jednoduchý šlehačkový dort více nadýchaným a lehkým. Proto není divu, že je to oblíbený sladký zákusek na letních oslavách nebo večírcích. Vypadá slavnostně, honosně, ale přes to všechno je jemný a lehký.

Co budeme potřebovat

  1. 190 g hladké mouky
  2. 2 lžičky prášku do pečiva
  3. 5 bílků
  4. 5 žloutků
  5. 315 g moučkového cukru
  6. 75 ml rostlinného oleje
  7. Šťáva z 2 citronů (plus i kůra)
  8. 60 ml citronové šťávy
  9. Špetka soli
  10. 375 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů
  2. Dvě dortové formy si vyložíme pečícím papírem
  3. V menší míse si smícháme mouku a prášek do pečiva
  4. Ve velké míse si vyšleháme žloutky s cukrem (160 g), olejem, kůrou a šťávou z citronů a sůl
  5. Vedle si z bílků vyšleháme sníh
  6. Postupně přidáváme cukr (100 g) a šleháme, dokud se nám nevytváří tuhé vrcholky
  7. Suché ingredience přimícháme do žloutkové směsi a přidáme čtvrtinu bílků
  8. Postupně vmícháme i zbytek bílků, tak aby těsto zůstalo nadýchané
  9. Těsto rovnoměrně podle váhy rozdělíme do připravených forem
  10. Pečeme přibližně 40 minut a průběžně provádíme test špejlí
  11. Korpusy vyndáme z trouby a dnem nahoru je umístíme na mřížku
  12. Necháme je asi 3 hodiny stydnout a až poté je vyndáme z forem
  13. V míse ušleháme smetnu se zbylým cukrem
  14. Oba korpusy přepůlíme, aby vznikly 4 části
  15. Jednotlivá patra potíráme šlehačkovým krémem a vrchní patro také potřeme šlehačkou
  16. Zdobíme měsíčky čerstvého nebo sušeného citronu
Kus citronového dortu s nadýchanou šlehačkou.
Zdroj: sugarspunrun.com
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.