Svěžest citronu udělá tento jednoduchý šlehačkový dort více nadýchaným a lehkým. Proto není divu, že je to oblíbený sladký zákusek na letních oslavách nebo večírcích. Vypadá slavnostně, honosně, ale přes to všechno je jemný a lehký.
Co budeme potřebovat
- 190 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 315 g moučkového cukru
- 75 ml rostlinného oleje
- Šťáva z 2 citronů (plus i kůra)
- 60 ml citronové šťávy
- Špetka soli
- 375 ml smetany ke šlehání
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů
- Dvě dortové formy si vyložíme pečícím papírem
- V menší míse si smícháme mouku a prášek do pečiva
- Ve velké míse si vyšleháme žloutky s cukrem (160 g), olejem, kůrou a šťávou z citronů a sůl
- Vedle si z bílků vyšleháme sníh
- Postupně přidáváme cukr (100 g) a šleháme, dokud se nám nevytváří tuhé vrcholky
- Suché ingredience přimícháme do žloutkové směsi a přidáme čtvrtinu bílků
- Postupně vmícháme i zbytek bílků, tak aby těsto zůstalo nadýchané
- Těsto rovnoměrně podle váhy rozdělíme do připravených forem
- Pečeme přibližně 40 minut a průběžně provádíme test špejlí
- Korpusy vyndáme z trouby a dnem nahoru je umístíme na mřížku
- Necháme je asi 3 hodiny stydnout a až poté je vyndáme z forem
- V míse ušleháme smetnu se zbylým cukrem
- Oba korpusy přepůlíme, aby vznikly 4 části
- Jednotlivá patra potíráme šlehačkovým krémem a vrchní patro také potřeme šlehačkou
- Zdobíme měsíčky čerstvého nebo sušeného citronu