Tento koláč s příjemnou citronovou chutí a citronovou drobenkou je prostě neuvěřitelný! Skvěle funguje jako lahodná snídaně, dezert nebo jako úžasné pohoštění i pro tu nejnáročnější návštěvu.
Ingredience
Na drobenku:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- špetka soli
- 1/2 šálku studeného másla, nakrájeného na kousky
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1/2 šálku změkčeného másla
- 1 šálek cukru
- 3 velká vejce, oddělená na žloutky a bílky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ čajové lžičky citronového extraktu
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
- 2 lžíce cukru
- ¾ šálku citronového tvarohu (recept níže)
- moučkový cukr na posypání
Na citronový tvaroh:
- ½ hrnku změklého másla
- 2 hrnky cukru
- 2 lžíce citronové kůry
- 1 šálek čerstvé citronové šťávy
- 4 velká vejce
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
- V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémova.
- Přidejte vejce po jednom, šlehejte, dokud se všechna nespojí.
- Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
- Mixujte na středně nízké rychlosti.
- Směs bude vypadat sražená.
- Přeneste směs do mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
- Ohřívejte v mikrovlnné troubě 5 minut a po každé minutě promíchejte.
- Poté ohřívejte ještě 1 až 2 minuty a promíchejte po každých 30 sekundách.
- Na misku položte kousek igelitu a přitlačte jej přímo do tvarohu.
- Dejte do lednice na 2 až 4 hodiny, nebo dokud tvaroh nevychladne a nezhoustne.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Postříkejte pekáč o rozměrech 23 x 23 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
- Připravte si drobenku.
- Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte studené máslo a prsty ho vetřete do mouky.
- Chce to několik minut vtírat, dokud není máslo zakomponované v mouce a textura téměř nepřipomíná písek.
- Nyní si připravte těsto na koláč.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr na vysoké rychlosti, dokud nebude směs krémová, asi 3 až 4 minuty.
- Po jednom zašlehejte žloutky.
- Přidejte extrakty a citronovou kůru a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte polovinu moučné směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte řecký jogurt.
- V míse vyšlehejte bílky elektrickým ručním mixérem do pěny.
- Postupně přidávejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Přidejte směs bílků do těsta na koláč.
- Těsto rozetřete do vymazaného pekáče.
- Nahoru navrstvěte citronový tvaroh a jemně jej vmasírujte nožem.
- Posypte drobenkou celý koláč.
- Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud tester vložený do středu nevyjde čistý.
- Vyjměte z trouby a posypte horní část moučkovým cukrem.