Citronový koláč s citronovou drobenkou

Citronový koláč s citronovou drobenkou
Příprava: 30 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 12

Tento koláč s příjemnou citronovou chutí a citronovou drobenkou je prostě neuvěřitelný! Skvěle funguje jako lahodná snídaně, dezert nebo jako úžasné pohoštění i pro tu nejnáročnější návštěvu.

Ingredience

Na drobenku:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • špetka soli
  • 1/2 šálku studeného másla, nakrájeného na kousky

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1/2 šálku změkčeného másla
  • 1 šálek cukru
  • 3 velká vejce, oddělená na žloutky a bílky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky citronového extraktu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
  • 2 lžíce cukru
  • ¾ šálku citronového tvarohu (recept níže)
  • moučkový cukr na posypání

Na citronový tvaroh:

  • ½ hrnku změklého másla
  • 2 hrnky cukru
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 1 šálek čerstvé citronové šťávy
  • 4 velká vejce

Postup

  1. Nejprve si připravte citronový tvaroh.
  2. V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémova.
  3. Přidejte vejce po jednom, šlehejte, dokud se všechna nespojí.
  4. Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
  5. Mixujte na středně nízké rychlosti.
  6. Směs bude vypadat sražená.
  7. Přeneste směs do mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
  8. Ohřívejte v mikrovlnné troubě 5 minut a po každé minutě promíchejte.
  9. Poté ohřívejte ještě 1 až 2 minuty a promíchejte po každých 30 sekundách.
  10. Na misku položte kousek igelitu a přitlačte jej přímo do tvarohu.
  11. Dejte do lednice na 2 až 4 hodiny, nebo dokud tvaroh nevychladne a nezhoustne.
  12. Předehřejte troubu na 175°C.
  13. Postříkejte pekáč o rozměrech 23 x 23 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
  14. Připravte si drobenku.
  15. Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
  16. Přidejte studené máslo a prsty ho vetřete do mouky.
  17. Chce to několik minut vtírat, dokud není máslo zakomponované v mouce a textura téměř nepřipomíná písek.
  18. Nyní si připravte těsto na koláč.
  19. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  20. V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr na vysoké rychlosti, dokud nebude směs krémová, asi 3 až 4 minuty.
  21. Po jednom zašlehejte žloutky.
  22. Přidejte extrakty a citronovou kůru a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  23. Vmíchejte polovinu moučné směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
  24. Vmíchejte řecký jogurt.
  25. V míse vyšlehejte bílky elektrickým ručním mixérem do pěny.
  26. Postupně přidávejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  27. Přidejte směs bílků do těsta na koláč.
  28. Těsto rozetřete do vymazaného pekáče.
  29. Nahoru navrstvěte citronový tvaroh a jemně jej vmasírujte nožem.
  30. Posypte drobenkou celý koláč.
  31. Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud tester vložený do středu nevyjde čistý.
  32. Vyjměte z trouby a posypte horní část moučkovým cukrem.
Kus nakrájené citronové buchty s drobenkou.
www.howsweeteats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.