Citronový koláč se sladkým sněhem

Citronový koláč se sladkým sněhem

Toto je NEJLEPŠÍ recept na koláč z citronů s pusinkami ze sněhu!

Co budeme potřebovat

  • Listové těsto

Na citronovou náplň

  • 5 velkých žloutků
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 270 g cukru
  • ¼  lžičky soli
  • 180 ml vody
  • 60 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce másla

Na sníh

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 40 ml vody
  • 1 lžička bílého octa
  • 130 g cukru
  • 5 velkých vaječných bílků
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Listové těsto vyválejte a vyložte s ní koláčovou formu. Na dno udělejte několik vpichů pomocí vidličky.
  • Zabalte alobalem a naplňte dvě třetiny těsta suchými fazolemi.
  • Pečte 20 minut. Poté odstraňte fólii a závaží na koláče.
  • Kůru vložte zpět do trouby a pečte dalších 15 minut, nebo dokud kůrka lehce nezhnědne. Vyjměte z trouby a dejte stranou.
  • Ve středně velké míse ušlehejte žloutky a dejte stranou.
  • Do hrnce přidejte 6 lžic kukuřičného škrobu, cukr, sůl vodu a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Na střední teplotu za stálého šlehání přiveďte k varu. Necháme minutu až dvě povařit, dokud směs nezačne houstnout.
  • Jakmile směs kukuřičného škrobu dobře zhoustne, stáhněte ji z plotny.
  • Vezměte lžíci směsi kukuřičného škrobu a zašlehejte ji do rozšlehaných žloutků, aby se žloutky temperovaly.
  • Pokračujte v zašlehávání po lžících směsi kukuřičného škrobu, dokud nespotřebujete asi polovinu směsi kukuřičného škrobu.
  • Poté přidejte žloutkovou směs zpět do hrnce s kukuřičným škrobem.
  • Přiveďte k varu, na střední teplotě za stálého míchání. Vařte 3 až 4 minuty.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a máslo.
  • Snižte teplotu trouby na 150 stupňů.
  • V malém hrnci rozšlehejte 1 lžíci kukuřičného škrobu a studenou vodu, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
  • Zahřívejte na střední teplotě a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Sundejte z plotny a dejte stranou.
  • Šlehejte dohromady cukr a bílý ocet, dejte stranou.
  • Do mísy přidejte bílky a ½ lžičky vanilkového extraktu. Začněte šlehat bílky na nízkou rychlost a postupně rychlost zvyšujte až na střední.
  • Jakmile jsou bílky napěněné, pomalu po lžících přidávejte cukr s ocet. Šlehejte, dokud bílky nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidávejte směs vody s kukuřičným škrobem po lžících a pokračujte ve šlehání bílků.
  • Zvyšte rychlost na vysokou a pokračujte ve šlehání, dokud se z bílků nevytvoří tuhé špičky.
  • Citronovou náplň znovu zahřejte, dokud nebude teplá. Je důležité, aby byla náplň velmi horká, aby pusinky správně spojily.
  • Náplň rozetřete na krustu.
  • Koláč pečte 20 minut při 150 stupních, dokud nebude sníh zlatavě hnědý.
  • Přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu.

Vedle receptů na koláč s citronem jsou skvělou volbou recepty na koláče a buchty s mandarinkami! Vyzkoušejte je sami!

Nadýchaný koláč z listového těsta s kupou vyšlehaných pusinek.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.