Sladko kyselá kombinace s jemností mascarpone dělá tento dort naprosto delikátním. Citron celý dort krásně osvěží a vám ani nedojde, že jste snědli už tři kousky.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 225 g másla (změklého)
- 200 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
Na krém
- 250 g mascarpone
- 5 lžic tučného tvarohu (nebo více, podle chuti)
- 2 lžičky citronové šťávy nebo 1 lžička citronové esence
- Citronová kůra (na ozdobu)
- Moučkový cukr (na ozdobu)
- Oloupané měsíčky citronu (na ozdobu)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si dortovou formu, jejíž dno vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
- Změklé máslo utřeme s cukrem
- Přidáme vanilku, vejce, prosejeme mouku a prášek do pečiva
- Směs dohladka mixujeme a úplného propojení ingrediencí
- Postupně začneme zašlehávat mléko
- Směs by měla být lehce tekutá, možná nebude potřeba použít veškeré mléko
- Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 25 minut do trouby
- Po vyndání z trouby, necháme korpus 10 minut odpočívat ve formě a až poté ho vyndáme na mřížku k úplnému vychladnutí
- Na krém si smícháme tvaroh s citronem, ten pak přidáme do mascarpone
- Vše smícháme a podle vlastních preferencí dochutíme
- Vychladlý korpus rozpůlíme na přibližně dvě stejné části
- Vnitřní stranu korpusu potřeme dostatečným množstvím krému a přiklopíme druhou polovinou
- Zbytkem krému potřeme vršek dortu
- Dort dozdobíme kousky citronu, citronovou kůrou a těsně před podáváním posypeme moučkovým cukrem
Jestli nevíte co s přebytkem jahod a jahodové dezerty už vám lezou i ušima. Můžete si je zavařit a uchovat na další rok. Vyzkoušejte jeden z těchto osvědčených postupů na zavařování jahod a uchovejte jejich chuť.