Nejlepší citronové fondány s krémovou citronovou náplní a nadýchanou sněhovou polevou. Snadný recept na lávový dort, který vás naprosto uchvátí svojí lehkou chutí.
Co budeme potřebovat
- 2 vejce
- Hrnek cukru
- Hrnek husté smetany
- 1 ½ hrnku hladké mouky
- 4 lžičky prášku do pečiva
Na citronovou náplň
- Šťávu ze 3 citronů
- 75 g másla
- ½ hrnečku cukru
- Vejce
- 3 žloutky
Na polevu
- 3 bílky
- ½ hrnečku cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů
- Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky
- Jestli budeme používat zapékací formičky, ty důkladně vymažeme máslem a vysypemem kakaem
- Smícháme smetanu s cukrem
- Smetanu šleháme, dokud se cukr nerozpustí a směs není hustá a hladká
- Vmícháme prosátou mouku a prášek do pečiva
- Směs rovnoměrně rozdělíme do formiček a pečeme 25-30 minut
- Formičky vyndáme z trouby a necháme je vychladnout
- Na citronovou náplň smícháme na pánvi citronovou šťávu a máslo a zahříváme, dokud směs nezačne bublat
- Přidáme cukr a vejce
- Rychle šleháme, aby se vejce nezačalo vařit a tvořit hrudky
- Pokračujeme ve šlehání, dokud směs mírně nezhoustne
- Směs odstraníme z tepla, když je textura lesklá a konzistence mírně hustá
- Uprostřed každého fondánu vyřízneme otvor a vydlabeme část dortového korpusu
- Odříznutou část si ponecháme na uzavření
- Do vydlabané díry nalijeme citronovou směs a uzavřeme odříznutou částí
- Na polevu si ušleháme bílky s cukrem, dokud se nevytvoří tuhý sníh
- Pomocí cukrářského zdobícího pytlíku nebo polévkové lžíce, každý citronový fondán vyšlehanou sněhovou hmotou ozdobíme
- Na závěr sníh ještě můžeme, pomocí kuchyňského hořáku, dozlatova ogrilovat
Pokud se vaše plechovka zcela nerozdělila na kokosový krém a kokosovou vodu, budete to muset zkusit znovu s novou plechovkou.
Milujete sladké, ale omezuje vás bezlepková dieta? Nechte se inspirovat dalšími recepty na bezlepkové buchty a sladké, na kterém si pochutnáte stejně jako na tomto lávovém dortíku.