Veganské placičky z cizrny a čerstvých bylinek, podávané s pikantní citronovou omáčkou s tahini pastou, příjemně podráždí vaše chuťové buňky a na maso si ani nevzpomenete!
Ingredience
Na placičky:
- 2 plechovky cizrny po 540 ml
- 1 šálek cizrnové mouky nebo pšeničné hladké mouky
- 1/2 šálku nasekané petrželky
- 1/4 šálku nasekané pažitky
- 1/4 šálku olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1/4 šálku vody
- 1 lžička mletého oregana
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 šálku olivového oleje na smažení
Na omáčku:
- 1/2 lžíce sezamových semínek
- 1/3 šálku tahini
- šťáva z 1 a 1/2 citronu
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 3 lžíce vody
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Do mixéru vložte všechny přísady na placičky, kromě olivového oleje, který použijete na smažení.
- Rozmixujte ingredience dohladka.
- Na nepřilnavé pánvi zahřejte přibližně 1,5 cm vrstvu olivového oleje.
- Naberte 1 lžíci směsi cizrny a rukama vytvořte kouli, kterou pak dlaněmi zploštíte na disk.
- Všimněte si, že těsto je docela lepivé.
- Vytvarovanou placku opatrně přeneste do rozpáleného oleje a tímto způsobem naplňte pánev.
- Smažte přibližně 2 – 3 minuty a poté placky opatrně otočte a smažte další 2 – 3 minuty z druhé strany.
- Jakmile budou placky z obou stran krásně hnědé, přendejte je na talíř vystlaný papírovým ubrouskem.
- Připravte si omáčku.
- Za pravidelného míchání opečte sezamová semínka v nepřilhavé pánvi.
- Opečená semínka přendejte do misky a smíchejte je se zbytkem surovin na omáčku.
- Pomocí šlehače vše promíchejte a podávejte s placičkami.