Také nedáte dopustit na tuto luštěninu oříškové chuti?
V tom případě vyzkoušejte naše skvělé recepty na cizrnové polévky, které si zamilujete.
Ať už si vyberete variantu s mrkví, rajčaty, citrony či pečeným česnekem, nemůžete sáhnout vedle.
Dobrou chuť!
Naše recepty
Jak správně uvařit cizrnu
Vařená cizrna má ořechovou chuť s lehkou sladkostí. Je důležité si pořídit co nejčerstvější sušenou cizrnu. Čím je cizrna čerstvější, tím rychleji a rovnoměrněji se vaří.
- Nejlepší je si cizrnu před vařením namočit a to minimálně na 8 hodin, ne však na více než 20 hodin.
- Ideální je nechat cizrnu namočenou přes noc, vaří se pak rovnoměrněji a má krémovější chuť.
- Před samotným namočením cizrnu dobře propláchněte.
- Poté ji přidejte do hrnce s trojnásobným množstvím vody.
- Po cca 8 hodinách sceďte, přidejte čerstvou vodu a nechte dalších 8 hodin.
- Poté sceďte a přilijte novou vodu, ve které budete vařit.
- Když voda s cizrnou začne vřít, z cizrny se uvolní pěna.
- Tu odstraníte tak, že ji naberete sítkem a zlikvidujete.
- Tento krok bude nutné opakovat dvakrát nebo třikrát.
Jednou z výhod vaření sušené cizrny od nuly, je kromě skvělé chuti a všestrannosti vaření, také vzniklý vývar.
Na rozdíl od zeleninového vývaru je cizrnový vývar lehce želatinový, takže se hodí do omáček, které chcete nechat zhoustnout.
A jak se povedly polévky vám? Pochlubte se nám do komentářů!