Připravte si tyto luxusní bramboráky provoněné česnekem plněné uzeným masem a kysaným zelím. Může být něco lepšího? Nezapomeňte podávat s půllitrem vychlazeného ležáku.
Co budete potřebovat
- 3 plátky uvařeného uzeného masa, každý o hmotnosti cca 140 g
- 200 g kysaného zelí
Na bramboráky:
- 680 g syrových brambor
- 80 ml plnotučného mléka, horkého
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku
- ½ lžíce sušené majoránky
- 6 lžic hladké mouky
- 1 a ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 3 lžičky sádla nebo slunečnicového či řepkového oleje na smažení
Postup
- Nejprve si připravte těsto na bramboráky.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Vymačkejte přebytečnou vodu.
- Nastrouhané brambory dejte do velké mísy a zalijte horkým mlékem.
- Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, vejce, sůl, sušenou majoránku, mletý pepř a mouku.
- Míchejte, dokud se vše nespojí a nevytvoří se polotekuté těsto.
- V nepřilnavé pánvi o průměru asi 25 cm rozehřejte lžíci sádla nebo oleje na středně vysokém plameni.
- Naběračkou naberte bramborové těsto, nalijte do pánve a rozetřete v tenké vrstvě.
- Smažte každou stranu až do zlatohněda; smažení každé strany bramboráku trvá asi dvě minuty.
- Usmažené bramboráky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk.
- Uchovávejte bramboráky teplé.
- Plátky uzeného ohřejte.
- Na pánvi na středně vysokém plameni rozehřejte půl lžíce sádla nebo oleje a maso z obou stran krátce opečte.
- Snižte plamen, přidejte čtyři lžíce vody a maso nechte dalších pět minut prohřívat.
- V polovině maso otočte.
- Maso dejte stranou a udržujte teplé, jako bramboráky.
- Po ohřátí masa nevylévejte žádnou tekutinu, která zůstala v pánvi!
- Kysané zelí sceďte a případně nakrájejte na kratší nudličky.
- Vložte ho do stejné pánve, ve které jste předtím ohřívali maso.
- Kysané zelí zahřívejte na středně vysokém ohni po dobu tří až pěti minut.
- Občas promíchejte.
- Podle chuti kysané zelí okořeňte.
- Pokud je příliš kyselé, přidejte lžičku cukru.
- Na talíř položte bramborák.
- Na pravou polovinu dejte ohřáté uzené maso a poklaďte kysaným zelím.
- Nakonec bramborák přiklopte.
- Užijte si to!