Hledáte nápad pro výborný, rychlý, ale levný oběd? S těmito recepty na čočku na kyselo zabijete všechny mouchy jednou ranou!
Pokrmy nejsou náročné, prakticky vám bude stačit jeden hrnec.
A jsou i neskutečně lahodné, čočka se přímo rozplývá na jazyku.
Naše recepty
Čočka se v obchodech prodává v několika různých odrůdách. Mezi nejčastěji používaný druh se řadí čočka hnědá a čočka zelená. Ale jsou tu i další méně známe odrůdy jako například černá čočka a červená čočka.
Každý druh má svá specifika, která je dobrá před vlastním vařením znát, abychom dosáhli toho nejlepšího výsledku. Čočka hnědá a zelená je bohatá na kyselinu listovou a železo, proto se doporučuje těm, kteří trpí chudokrevností. Tuto čočku je nutné před samotným vařením odmočit ve studené vodě. A je výborná na přípravu polévek.
Červená čočka je dobrým zdrojem železa, selenu, fosforu a dalších látek, které umožnují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, proto je ideální surovinou pro diabetiky nebo někoho kdo drží dietu, zároveň je skvělým zdrojem bílkovin pro miminka, když přechází na tuhou stravu.
Černá čočka takzvaná beluga má vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Její velkou výhodou je, že se před vlastním vařením nemusí namáčet, proto je skvělou surovinou, pro ty kdo vaření nemohou věnovat dostatek času.