Klasický „one pot“ recept neboli jídlo uvařené v jednom hrnci. Tento recept na kyselou čočku je opravdu chutné, snadno se připravuje a je vysoce výživné. Sladkokyselá chuť zelené čočky je dokonale vyvážená díky octu, cibuli, soli a černému pepři.
Co budeme potřebovat
Na čočku
- 450 g zelené čočky
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce oleje
- 180 g cibule (nadrobno nakrájené)
- 60 ml octa (nebo bílého vína)
- Lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- Lžíce cukru
Na smaženou cibulku
- 2 lžíce oleje
- 120 g cibule (nadrobno nakrájené)
Na přílohu
- Volské oko
- Nakládané okurky
- Nasekaná čerstvá petrželka
Postup
- Čočku si důkladně propláchneme pod studenou vodou
- Scedíme jí do velké mísy
- Přidáme vodu, tak aby byla přibližně 5 centimetrů nad čočkou
- Čočku necháme takto odmočit minimálně hodinu, nejlépe však přes noc
- Odmočenou čočku i s vodou přelijeme do většího hrnce
- Přidáme bobkové listy a přivedeme jí k varu
- Když se čočka začne vařit, teplotu snížíme na střední teplotu a dále vaříme v odkrytém hrnci
- Vaříme jí přibližně 15-18 minut, dokud není zcela změklá
- Ale pozor, by se nezačala rozpadat
- Když má čočka správnou strukturu, vyhodíme bobkové listy
- Čočku přecedíme přes síto do velké mísy
- Scezenou vodu si schováme a dáme stranou
- Na střední teplotu si v hrnci zahřejeme rostlinný olej
- Přidáme cibuli a vaříme, dokud nám nezesklovatí
- Přidáme uvařenou čočku, ocet, sůl a pepř
- Vmícháme cukr, trochu scezené vody a vaříme dalších 10 minut
- Pro krémovější konzistenci odebereme trochu čočky, kterou rozmixujeme dohladka a poté jí vrátíme zpět do hrnce a promícháme
- Čočku ochutnáme a popřípadě dochutíme podle našich preferencí
- Na smaženou cibulku si na malé pánvičce současně smícháme olej s nakrájenou cibulí
- Pomalu jí zahříváme na střední teplotě, dokud není zlatohnědá, přibližně 10-12 minut
- Cibulku dáme stranou a na stejné pánvi si usmažíme volské oko
- Na středně rozehřátou pánev si rozklepneme vejce a přiryté pokličkou ho vaříme, dokud není bílek zcela uvařený
- Čočku na kyselo podáváme posypanou smaženou cibulkou, s volským okem a nakrájenou kyselou okurkou
Čočku můžete podávat i s uvařenou basmati rýží, limetkovým nebo mangovým chutney a koriandrem.