Čočka na kyselo se slaninou

Čočka na kyselo se slaninou

Vykouzlete s pár základními ingrediencemi oběd pro celou rodinu, který bude jednak výborně chutnat a za druhé vám ušetří spoustu času a peněz.

Co budeme potřebovat

Na čočku

  1. Lžíce oleje
  2. 170 g slaniny
  3. Cibule (nakrájená nadrobno)
  4. Mrkev (nakrájená na kostičky)
  5. Lžíce kmínu
  6. 2 lžičky pálivé papriky
  7. 2 lžičky sladké papriky
  8. 300 g čočky
  9. 350 ml vývaru
  10. 2 bobkové listy
  11. 3 lžíce bílého vína (nebo jablečného octa)
  12. Lžíce citronové šťávy
  13. Sůl
  14. Pepř
  15. Lžíce cukru
  16. 2 lžíce petrželky

K servírování

  1. zakysaná smetana
  2. paprika
  3. Lžíce másla

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej
  2. Přidáme 100 g slaniny, cibuli a mrkev
  3. Opékáme, dokud slanina není vypražená a cibule zlatavá
  4. Přidáme kmín a papriku
  5. Vaříme na střední teplotu, dokud se koření nerozvoní
  6. Vmícháme čočku a promícháme
  7. Poté přidáme vývar, tymián a bobkové listy
  8. Směs přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a čočku vaříme 25-35 minut
  9. Vaříme, dokud čočka nezměkne a vývar se nevyvaří
  10. Pokud jsme zvolili hnědou čočku, tak pozor, aby se nerozvařila, protože se vaří rychleji než čočka zelená
  11. K čočce přidáme ocet, šťávu z citronu a zbylé koření
  12. Přidáme cukr a ochutnáme
  13. Podle vlastních preferencí dokořeníme, aby měla čočka vyváženou sladko kyselou chuť
  14. Sundáme z plotny a necháme 10 minut odpočívat
  15. Na menší pánvi si na másle orestujeme zbylou slaninu
  16. Slaninu vypražíme, aby byla na skus křupavá
  17. Uvařenou čočku na kyselo podáváme se zakysanou smetanou, posypanou vypraženou slaninou a paprikou
Čočka se zeleninou a slaninou servírovaná v miskách.
Zdroj: healthyseasonalrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.