Vykouzlete s pár základními ingrediencemi oběd pro celou rodinu, který bude jednak výborně chutnat a za druhé vám ušetří spoustu času a peněz.
Co budeme potřebovat
Na čočku
- Lžíce oleje
- 170 g slaniny
- Cibule (nakrájená nadrobno)
- Mrkev (nakrájená na kostičky)
- Lžíce kmínu
- 2 lžičky pálivé papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- 300 g čočky
- 350 ml vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce bílého vína (nebo jablečného octa)
- Lžíce citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Lžíce cukru
- 2 lžíce petrželky
K servírování
- zakysaná smetana
- paprika
- Lžíce másla
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej
- Přidáme 100 g slaniny, cibuli a mrkev
- Opékáme, dokud slanina není vypražená a cibule zlatavá
- Přidáme kmín a papriku
- Vaříme na střední teplotu, dokud se koření nerozvoní
- Vmícháme čočku a promícháme
- Poté přidáme vývar, tymián a bobkové listy
- Směs přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a čočku vaříme 25-35 minut
- Vaříme, dokud čočka nezměkne a vývar se nevyvaří
- Pokud jsme zvolili hnědou čočku, tak pozor, aby se nerozvařila, protože se vaří rychleji než čočka zelená
- K čočce přidáme ocet, šťávu z citronu a zbylé koření
- Přidáme cukr a ochutnáme
- Podle vlastních preferencí dokořeníme, aby měla čočka vyváženou sladko kyselou chuť
- Sundáme z plotny a necháme 10 minut odpočívat
- Na menší pánvi si na másle orestujeme zbylou slaninu
- Slaninu vypražíme, aby byla na skus křupavá
- Uvařenou čočku na kyselo podáváme se zakysanou smetanou, posypanou vypraženou slaninou a paprikou