Tento recept je velmi jednoduchý, moc dobře chutná, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Věřte, že jak jednou ochutnáte, nebude vám jedna miska rozhodně stačit.
Ingredience:
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- 1/2 hrnku bílého vína
- 2 hrnky celých konzervovaných rajčat
- 2 hrnky čočky (hnědou nebo zelenou)
- 8 hrnků zeleninového nebo kuřecího masa
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 5 listů čerstvé bazalky
- 1/2 lžičky sladké červené papriky
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Mořská sůl podle chuti
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce strouhaného sýra
Postup:
- Cibuli, mrkev i řapíkatý celer nakrájíme na jemné kostičky. Česnek prolisujeme a rajčata ručně rozdrtíme.
- Čočku propláchneme a necháme okapat. Ve větším hrnci zahřejeme olivový olej na středně vysokém ohni.
- Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a smažíme asi 10 minut, až vše hezky změkne. Vhodíme prolisovaný česnek a znovu pár minut smažíme.
- Zvýšíme teplotu na střední stupeň a přilijeme 1/2 hrnku bílého vína. Vaříme zhruba 2 minuty.
- Vložíme okapanou čočku, drcená rajčata a zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Přihodíme bobkový list, sušený tymián, lístky bazalka, pepř i sůl.
- Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme teplotu a vaříme zhruba 30 – 40 minut, až bude čočka měkká.
- Pokud bude polévka příliš hustá, přilijeme vodu podle potřeby. Dochutíme a odstraníme bobkový list.
- Podáváme ozdobené nakrájenou petrželkou, sýrem a zakápnuté extra panenským olivovým olejem.